Privatägda företaget Framtid i Norr - Kunskap och utveckling AB har haft Svenska för invandrare, SFI-undervisning i Älvsbyn på uppdrag av kommunen i två år.
Avtalet upphörde sista juni och Älvsby folkhögskola vann den nya tvååriga upphandlingen till ett värde av ungefär en miljon kronor per år. Framtid i Norr blev tvåa av fem anbudsgivare.
- Det här gick inte rätt till. Upphandlingen var avsedd för folkhögskolan, säger Agneta Andersson, delägare av Framtid i Norr och rektor för SFI-undervisningen.
Bolaget anlitade en advokat som överklagade upphandlingen till förvaltningsrätten. Juristerna ansåg att kommunen brutit mot principerna om likabehandling och transparens enligt Lagen om offentlig upphandling genom att använda ett förfrågningsunderlag och utvärderingskriterier som är så otydliga att det inte går att utläsa vad som kommer att ha betydelse i upphandlingen.
Ett exempel är de otydliga lokalkriterierna som Älvsbyns kommun bedömde var bättre på Älvsby folkhögskola.
"Redovisa för hur studiemiljön kommer att organiseras samt på vilket sätt lokalerna kommer att anpassas för uppdraget".
Fri tolkningsrätt
- Folkhögskolan vann bland annat för att deras lokaler var byggda för skolundervisning, medan våra var ombyggda för skolverksamhet. Jag kan beskriva ett slott och de vill ha en koja, de kan tolka det hur som helst, säger Agneta Andersson.
I kriterierna för "kompetens" vann också Älvsby folkhögskola för att de hade "fast anställd specialpedagog/speciallärare". I anbudsunderlaget stod det att det skulle finnas tillgång till tjänsten.
- Det stod inte någonstans att man skulle ha en fast anställd specialpedagog. Vi har tillgång till en person med den högsta kompetensen när det behövs, säger Agneta Andersson.
Efter överklagandet avbröt kommunen den pågående upphandlingen då det som anförts kan ha fog för sig, skriver skolchefen Jan-Erik Backman på Älvsbyns kommun till Förvaltningsrätten.
"Avsett för folkhögskolan"
- Nu förstår vi att vi hade rätt. Det var ett dåligt skrivet underlag. Vi jobbar mycket med upphandlingar och det här var undermåligt, vi har våra skäl att tro varför, säger Agneta Andersson.
"Ny upphandling"
Enligt Agneta Andersson har det från kommunens håll inte yttrats någon kritik mot verksamheten och siffror från Skolverket visar att eleverna klarar sina mål snabbare och till lägre kostnad än i övriga fyrkantskommuner.
Älvsbyns kommun kommer nu att genomföra en ny upphandling med beaktande av kritiken som förekommit. I stället för att ge Framtid i Norr ett förlängt uppdrag drivs undervisningen under tiden i kommunal regi på Älvsby folkhögskola.
- Går det inte rätt till nu kommer vi att fortsätta agera, säger Agneta Anderson.