Kommunal besvikna på S-styret i Älvsbyn
Kommunal sektion 7 är både upprörda och förvånade över det som händer i S-styrda Älvsbyns kommun. - Skulle vi svika våra medlemmar som den politiska ledningen sviker facket skulle jag inte sova en natt, säger ordförande Ann-Sofie Wåhlström.
Kommunal sektion 7 är upprörda över hur facket och deras medlemmar behandlas i Älvsbyns kommun. "Som politikerna agerar kan man inte tro att vi har ett (S)-styre", säger Ann-Sofie Wåhlström (till vänster) och Marianne Karlsson.
Foto: Britt Lindgren Blom
- Vi som jobbar fackligt i Älvsbyns kommun är bedrövade över hur den politiska ledningen behandlar oss och våra medlemmar, säger Ann-Sofie Wåhlström.
- Det existerar inte längre någon personalpolitik i den här kommunen. Det finns inget intresse från de styrande politikerna att diskutera med Kommunal innan det tas ett beslut. Så var det inte förut. Det är något som tillkommit den här mandatperioden.
Står för sina ord
Ann-Sofie Wåhlström är medveten om att det är hårda ord mot S-politikerna från hennes sida.
- Men kritiken är befogad med tanke på våra förtvivlade medlemmar, som först blivit uppsagda från sina jobb inom äldreomsorg, barnomsorg eller kök och sedan förhindras att komma tillbaka genom att hållas undan från alla kortare vikariat, säger hon.
Gott om chefer
- Först kastas personalen ut på gatan och sedan stampar man på dem. Samtidigt anställer kommunen hur många chefer som helst. Det skulle vara intressant att veta hur många chefstjänster som tillkommit i kommunhuset sedan förra valet!
Sedan i somras har 14 av Kommunals medlemmar i Älvsbyns kommun sagts upp från sina fasta anställningar. Ett 20-tal har förflyttats eller omplacerats till annan tjänst. Nyligen fick samtliga avdelningar en lista från personalkontoret med inte mindre än 127 namn på personer som det är tillåtet att ringa in för kortare vikariat. Handlar det om mer än 13 dagar i sträck ska vikariefrågan skötas av samordnaren på personalenheten.
"Ofarliga personer"
- Givetvis finns ingen av våra uppsagda medlemmar med på den utskickade listan, utan enbart personer som är "ofarliga" i fråga om las-reglerna. Arbetsgivaren vill inte utsätta sig för risken att någon ska bli fast anställd, säger Ann-Sofie Wåhlström.
- Varken vi på Kommunal eller våra arbetsplatsombud har någonsin sett en så lång lista på korttidsvikarier. Den innehåller allt från utbildade undersköterskor med lång erfarenhet till omvårdnadselever och outbildat folk mellan 17 och 62 år.
I våras antog arbetsgivaren, närmare bestämt personalutskottet, en policy att nyanställda ska vara utbildade, samt att anställda som saknar utbildning ska validera till undersköterska.
- Trots det sätter man upp över 60 outbildade på vikarielistan och låter uppsagda undersköterskor stå utan jobb, konstaterar Ann-Sofie Wåhlström.
- Jag förutsätter att det fortfarande är politikerna som styr kommunen och står för det som sker. Läget känns inte bra. Det har sällan varit så tveksamt att gå in i en valrörelse för Socialdemokraterna som nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!