En del elever är missnöjda då de hamnat i den klass som de uppgett att de inte vill hamna i när flytten från Vidsel skedde. Men det var aldrig något val.
– Det känns lite som ett missförstånd. Jag kan inte svara på vilken information de har fått i Vidsel. De kanske har fått ha några slags önskemål, men vi placerar inte baserat på önskningar, utan det bygger ju på en sammanvägd helhet var det blir en bra matchning, säger Maria Sundström.
Rent allmänt upplever hon att flytten i de allra flesta fall gått över förväntan. Älvåkraskolan visade för två år sedan upp sina NPF-säkrade klassrum med avskärmade delar och särskilda klassrum man kan gå till för mer lugn. Därför tycker hon att det låter underligt om någon hänvisats till korridoren.
– Det låter jättekonstigt. Nu är vi nere på detaljnivå, men utan att prata specifik klass så har vi både resurser och professionella lärare som jobbar med det. Oavsett vilken klass man går i så har alla elever rätt till trygghet och studiero, säger Sundström.
Hon vill inte kommentera enskilda händelser eftersom att det kan anses utpekande. Därför kan hon inte bekräfta om trygghetsteamet är inkopplat i den aktuella klassen eller hur lång tid det i så fall har tagit.
– Men generellt om lärare eller elever signalerar att det skett kränkningar eller någon känner sig utsatt så kopplar vi in trygghetsteamet direkt. Och de jobbar med det tills det sker en förbättring oavsett hur lång tid det tar.