Klart med öltält trots drogfri ungdomsfestival

Det finns risk att "Sommarröj" i Lomtjärnsparken inte blir den drogfria ungdomsfestival som arrangörerna utlovat. Samma helg har nämligen socialnämnden beviljat privata näringsidkare tillstånd att servera alkohol i ett öltält vid Älvåkraskolan.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2009-07-11 06:00
Som PT berättat tidigare satsar Älvsbyns kommun 20 000 kronor på "Sommarröj", ett drogfritt heldagsarrangemang den 18 juli på initiativ av sex gymnasietjejer: Ida Åkerlund, Evelina Lidman, Pernilla Larsson, Fanny Öberg, Emma Rosander och Hanna Isaksson. Förutom grundplåten från Fritid & Kultur har arrangörsgruppen lyckats ragga ihop cirka 22 000 kronor i sponsorpengar från lokala föreningar och företag. Största bidraget har de fått från Vänsterpartiet i Älvsbyn, som ställer upp med 10 000 kronor.
Huvudsyftet med "Sommarröj" är att skapa en familjevänlig och rolig ersättning till det nedlagda arrangemanget Rallarsvängen, som på senare år tenderat bli ett fylleslag med tivoli och öltält som enda dragplåster.
Ifrågasatt tillstånd
Nu har ett stort öltält satts upp på skolgården vid Älvåkraskolan, cirka fem minuters promenadväg från Lomtjärnsparken. Där kommer två av byns kaféer att servera alkoholhaltiga drycker torsdag, fredag och lördag kväll fram till klockan två.
- Hur tänker beslutsfattarna som gett tillstånd för detta? Vad ger det för signaler till våra ungdomar att det måste finnas ett öltält för att vi ska kunna ha roligt i Älvsbyn? undrar en av de besvikna tonårsföräldrarna som hört av sig till PT.
- Det verkade ju så bra att vi äntligen skulle få uppleva en riktigt härlig familjefest vid Lomtjärn, ett drogfritt arrangemang med fokus på de unga. Varför placerar man då ett öltält på ett så illa valt ställe? Om det absolut måste drickas samma helg som "Sommarröj" kunde de ju ha satt upp tältet utanför centrum, till exempel på Kanis.
"Annan målgrupp"
Helena Öhlund (S) har i egenskap av socialnämndens ordförande gett klartecken för öltältet vid Älvåkraskolan.
- Det handlar om en annan målgrupp än de som är med på arrangemanget i Lomtjärnsparken. Vi måste tänka på våra näringsidkare i Älvsbyn också. Jag ser inget fel i att kaféägarna under ordnade former med vakter och legitimationskontroll får ett tillfälligt tillstånd att servera mat, öl och vin till personer över 18 år, säger hon.
- Det är ju så mycket som händer i Älvsbyn till helgen, ÄIF Fotboll arrangerar en match med Radiolaget på Älvåkra IP och uppe på Kanis spelar en del av lokalrevygänget farsen "Hemlighuset". Med så mycket folk i rörelse är det förståeligt att även näringsidkarna vill vara med på ett hörn och dela på kakan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om