Tio år gammal beräkning
- Jag fick bra respons hos båda två, de menade att de kände till bekymret med den höga ljudnivån. Men efter mitt klagomål har jag inte hört av vare sig kommunen eller Banverket, säger han.Efter familjens klagomål krävde miljö-och byggkontoret att få ta del av Banverkets eventuella bullerutredningar av fastigheten. Till svar fick man en beräkning från 1996 på bullernivån. Den faktiska ljudnivån är inte uppmätt, utan beräknad enligt Banverkets riktlinjer. Bedömningen är att medeltalet för ljudnivån vid Joakim Lundbergs hus ligger på 65 decibel, med ljudtoppar på 90 decibel. De fastigheter som Banverket i första hand prioriterar är de där medelbullernivån ligger på 70 decibel eller mer.
Ändrad trafik
Men kommunen nöjde sig inte med det svaret, utan menar att det inte helt kan uteslutas att tågtrafiken stör.- Tågtrafiken har ändrats sedan Banverkets beräkning gjordes. Tågen är fler, tyngre, längre och snabbare, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef.
Kommunen förelägger därför Banverket att göra en ny utredning. Senast den sista juni i år vill de se en redovisning av bullersituationen vid familjen Lundbergs hus.
"Fruktansvärt buller"
Även om utredningen visar att bullret är för högt kan det dröja länge innan det verkligen blir någon ändring.- Det är många moment innan Banverket börjar bygga något bullerplank. Även om vi på kommunen finner att ljudet är för starkt så kan verket överklaga vårt beslut. Då dröjer det ännu en tid innan något kan göras, säger Ingrid Karlsson.
Familjen Lundberg är medvetna om att det kan dröja innan problemet åtgärdas, och fortsätter att hoppas på ett bullerplank eller liknande som gör boendemiljön bättre.
- Som det är nu lever det om något fruktansvärt! Sitter man på altanen och ett tyngre tåg passerar är det bara att hålla för öronen, säger Joakim Lundberg.