Katastrofveckan som satte Älvsbyn på kartan

Efter att ha tagit sig genom över ett halvår av pandemi egentligen helt odrabbat så blev Älvsbyn plötsligt värst i Sverige under ett par veckor.

HR-chef och tf kommunchef Anna-Karin Andersson berättar om vilket sanslöst pusslande med personal det var att få verksamheterna att fortsätta fungera. "Dit vill vi inte tillbaka igen", säger hon.

HR-chef och tf kommunchef Anna-Karin Andersson berättar om vilket sanslöst pusslande med personal det var att få verksamheterna att fortsätta fungera. "Dit vill vi inte tillbaka igen", säger hon.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-03-12 18:15

Innan vecka 40 hade cirka 10 personer bekräftats smittade i Älvsbyn. Men just vecka 40 började det dyka upp närmare fem fall per vecka fram till vecka 46 då det plötsligt small till. 27 var smittade. Älvsbyn fick sitt första utbrott av klustersmitta. Den onsdagen var 12 lärare och 70 elever hemma från skolan med förkylningssymptom. Måndagen efter var totalt 7 lärare och flera elever bekräftat sjuka i covid-19.

– Det peakade ordentligt där. Grundskolan och framför allt Parkskolan var värst ansatta. Sen har vi peppar, peppar klarat oss ganska bra sedan dess, säger Jan-Erik Backman, skolchef.

Samtidigt som smittan exploderade i skolan så fick det också fäste i Älvsbyns socialtjänst. Både inom hemtjänsten och i omsorgen för funktionshindrade. Aktivitetshuset fick stängas ner och socialchef Hans Nyberg sökte ett nytt besöksförbud för kommunens äldreboenden.

– Provtagningarna ökade något alldeles enormt. Det var mycket inom hemtjänsten, både bland de äldre och personalen. Vi hade många läkarinsatser för de äldre. Det var mörka veckor, säger Agneta Björk, chef på hälsocentralen.

Toppen kom vecka 48 när 91 personer konstaterades smittade efter provtagning. Över 11 personer per 1 000 invånare i Älvsbyn smittades under veckan. Smärtgränsen för vikarier var nådd för länge sen, men kommunen har ett samhällsuppdrag som inte bara kan ställas in.

– Det var så mycket frånvaro att vi fick börja låna personal mellan verksamheterna. Det var nånting helt nytt och inget vi behövt göra varken före eller efter de här veckorna. Så pass illa blev det. Man fick ta en lärare från gymnasiet som fick gå och arbeta som sjuksköterska. Så pass tufft var det, säger Anna-Karin Andersson, hr-chef och tillförordnad kommunchef.

Som tur var hade man arbetat fram planer i förväg i väntan på ett utbrott. De fungerade som "ett ljus i mörkret" och skapade ändå ett visst lugn i och med att det finns en plan att följa.

– Men allting gick så oerhört fort. Det är en person en dag, sen är det fem, sen tio. Man ska ju vara hemma vid minsta symptom. Det ställer höga krav på verksamheterna som inte bara kan stänga och gå hem. Eleverna ska gå i skola och våra äldre ska få omvårdnad. Dit vill vi aldrig tillbaka, säger Andersson.

Vecka 49 var början på nedgången med "bara" 35 smittade och sjönk flera veckor efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!