Dubbeldiagnos, även kallat samsjuklighet, innebär att en person har både en psykiatrisk diagnos och ett konstaterat missbruk av alkohol eller andra substanser.
Personer med dubbeldiagnos har ofta kallats hopplösa fall när de skickas mellan psykiatrimottagningar, behandlingshem och kriminalvård.
- Många med samsjuklighet har svårigheter att förstå och hantera sina känslor på ett funktionellt sätt. Det blir lätt kaos och mindre bra agerande, säger Annsofie Oscarsson, psykolog på psykiatrins samsjuklighetsteam i Piteå.
Ny samverkan
Det har funnits få fungerande behandlingsmöjligheter för samsjukliga i öppenvården. I en unik samverkan tillsammans med missbruksenheten i Älvsbyns kommun har vuxenpsykiatrin i Piteå undersökt en ny metod för att hjälpa den svårbehandlade patientgruppen.
- Kliniken har aldrig kört affektskola med en grupp med samsjuklighetspatienter tidigare men tanken har varit att göra det eftersom ämnet är något som är viktigt för denna klientgrupp, säger Annsofie Oscarsson.
Mer positiv självbild
En affekt eller sinnesrörelse är upplevelsen av en känsla och meningen med skolan är att patienten ska bli medveten om sina egna känsloupplevelser för att kunna hantera sig själv och situationer på ett mer funktionellt sätt.
En grupp samsjukliga personer har sedan november deltagit i den första affektskolan i Älvsbyn och resultaten är så pass goda att kliniken vill fortsätta utveckla behandlingsmodellen.
- Det har visat sig väldigt lyckat för att förmå patienterna att förstå och hantera känslor. Då bygger man självkänsla och får en mer positiv självbild, säger Annsofie Oscarsson.
Nio grundaffekter
I grupp får patienterna bearbeta och berätta om sina känslor och när de uppkommer.
- Om man ofta reagerar med ilska får det konsekvenser som inte är så bra. Kan man då lära sig att det inte är ilska man känner blir konsekvenserna annorlunda, säger Åsa Lundberg, tidigare socialsekreterare i Älvsbyn och delaktig i affektskolan.
Affektskolan är en relativt ny modell, utvecklad på Umeå universitet. Teorin bygger på att människan är biologiskt förprogrammerad för nio grundaffekter: glädje, intresse, förvåning, avsky, avsmak, ilska, oro, rädsla och smärta.
- Vi tar upp en känsla åt gången. Man lär sig känna hur det känns i kroppen och hur man reagerar och agerar mot varandra, säger Annsofie Oscarsson.