Sen backöppning skylls på kommunen – vägrade avtalet i år

Under helgen kunde Kanis öppna halva slalombacken. Den sena öppningen beror enligt kommunen på värmen, men enligt parkarbetarna och facket hade man kunnat komma igång med snötillverkning och förberedelser långt tidigare om inte kommunen vägrat det avtal man haft i över tio år.

Det var först i början av december som man började producera snö i kanisbacken. Då pågick fortfarande förhandlingarna, men man kunde inte komma överens.

Det var först i början av december som man började producera snö i kanisbacken. Då pågick fortfarande förhandlingarna, men man kunde inte komma överens.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2025-01-15 20:30

När Piteå-Tidningen senast skrev att snötillverkningen var försenad bland annat på grund av att man inte kunnat få till ett avtal, var kommunen väldigt snabb med att publicera på sin hemsida att det var det varma vädret som försenat snötillverkningen. Varken facket eller de anställda håller med.

– Det stämmer inte alls. Det har varit varma perioder, men snötillverkningen hade gjorts effektivare och kommit igång tidigare. Hade det funnits ett avtal på plats i tid hade backen också varit i drift i tid. Se bara övriga backar i länet. De har haft samma väder men de öppnade i tid, säger Victor Markström, sektionsföreträdare på Kommunal.

undefined
Victor Markström säger att parkarbetarna på Kanis mått dåligt över att inte kunna göra ett lika bra jobb som de gjort i mer än ett årtionde. Skidspåren är prisbelönta och backen välkänt bra, men i år har de inte haft förutsättningarna då kommunen nekat det vanliga avtalet.

Närmare kusten har man varit öppen länge. Vallsberget i Piteå var pistat och färdigt för skidåkare tidigt i december. Ormberget i Luleå öppnade den 17 december. På Kanis öppnade man halva backen den 11 januari.

– Våra medlemmar har känt ångest över att det här går ut över campinggäster, skidlinjen och medborgarna. Det är tråkigt att se då det här är kommunanställda som brinner för det här, ställt upp något otroligt i många år och gett hjärta och själ för att backen ska bli fin och skidspåren perfekta. Det ger en väldigt trist stämning i gruppen. Särskilt när man går ut på hemsidan och skriver att det bara är värmen som påverkat, säger Victor Markström.

Han är inte säker på hur länge parkarbetarna haft sitt lokala avtal, men att det definitivt är över tio år. Det har de haft för att kunna använda resurserna när de behövs. Men i år vägrade kommunen godkänna att man gör på samma vis igen. 

Personalen har haft en klumpsumma för att kunna byta skift, jobba övertid, förskjuta arbetstid och att rycka ut när det behövs även under ledig tid. Då har man kunnat fokusera på de dagar och tider när man kan producera mest. Men förhandlingarna havererade totalt.

– Vi har försökt flera gånger men har stått för långt ifrån varandra. Kommunen ville bland annat att våra medlemmar skulle hålla sig standby, redo att rycka ut och svara i telefon på sin fria tid, utan lön. I princip jour utan ersättning. Det har inte funnits någon vilja att komma överens, som att det är en principsak, säger Markström.

Skulle det kostat mer eller mindre med ert avtal?

– Jag tror ju att det här blir dyrare, eller kanske ungefär samma. Men oavsett själva kostnaden så funkar det mycket sämre mot våra medborgare när backen varit stängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!