Naturliga mineralvatten kan särskiljas från vanligt dricksvatten genom deras renhet vid källan och deras konstanta nivå av mineraler. Livsmedelsverket har godkänt elva vattentäkter som naturliga mineralvatten.
Nu siktar Älvsbyn på att bli den tolfte.
– Vi har ett rent och gott vatten, säger kommunalråd Helena Öhlund, som hoppas att märkningen ska ge fin PR till kommunen.
Varför det är så gott har vatten- och avloppschefen Roger Viklund svaret på.
– Framför allt är det tack vare tillgången på fina grusåsar, och täta framför allt. De släpper inte igenom något annat än rent vatten, säger han.
Först och främst ska kommunen ansöka om att få kalla vattnet för källvatten.
– Det är en enklare process som jag tror att miljökontoret kan göra. Men sedan blir det då en ansökan om naturligt mineralvatten vilket är en längre process.
Vad är skillnaden?
– Det är i stort sett samma provtagning. Processen är likadan, men det är under en längre tid.
Bör man klara andra om man klarar första?
– Ja, om man kan hålla de provsvaren under tid. Det är väldigt stabilt här och jag hoppas på att det går i genom.
Många tror att vattnet kommer från Piteälven – men så är inte fallet.
– Nej, det är silat genom grusåsarna. När det stiger i älven stiger också motståndet, så brunnarna stiger. Men det är bara rent hydrauliskt. Men det är klart, blir det sämre i älven så blir det ju på sikt även sämre i brunnarna.
VA-chefen tror dock att de flesta Älvsbybor redan vet hur gott vatten de har i sina kranar.
– För det kommunala vattnet betyder det inte så mycket annat än att man vet att man dricker mineralvatten. Men för exempelvis vattenfabriken är det ju bra, säger Roger Viklund.