Videon är inte längre tillgänglig
Det är snart ett år sedan Emma Lagerlöf bröt ryggen efter att hon ramlat av en häst. Hon krossade en kota och fick ett antal kotkompressioner. Efter ett par månaders rehabilitering började hon att använda varmvattenbassängen som drog i gång för säsongen den första oktober. En jättebra träningsform, enligt Emma Lagerlöf.
– Jag känner att jag mår väldigt bra av att vara där. Det är skönt och bra för kroppen. Har du ont någonstans, så blir du lättare i vattnet. Väger du sextio kilo till exempel, så kanske du väger åtta kilo i vattnet, säger hon.
"Finns ett behov"
– Om du har problem att röra dig och är i kallt vatten så börjar du frysa. I varmt vatten kan du röra dig långsamt och orka med allt på ett annat sätt. Du kanske klarar av att vara i vattnet i en timme, fortsätter hon.
Men efter nyår har Emma Lagerlöf och hennes badgrupp inte fått använda bassängen över huvud taget efter att landstinget sagt upp alla sina tider.
– Det är jättetråkigt. Det finns ett behov av att använda den, inte bara från min sida. Alla hjälpmedel som finns vill man ju ha, jag hoppas innerligt att vi får behålla varmvattenbadet.
Enda alternativet
Hon tror att det rör sig om en pappersfråga.
– Om bassängen redan är öppen, vad är då problemet, undrar hon.
Hon tränar även i badhuset, men det fungerar inte lika bra på grund av Emma Lagerlöfs fysiska problem.
– Jag blir sämre och sämre, och en skruv har gått av i ryggen så jag ska förmodligen opereras igen snart. Jag behöver få röra mig långsamt i varmt vatten, säger hon.
Lis Lindvall tillhör samma badgrupp och är stensäker på att varmvattenbassängen är det enda alternativet som lindrar hennes ryggsmärtor.
Chansen försvinner
– Jag har kroniska ryggsmärtor, och inget annat fungerar. Jag blev remitterad hit för ett antal år sedan, redan innan de stängde den sist, och då blev det så bra att jag kunde återgå till arbetet.
Sedan dess har hon arbetat, men nu har ryggsmärtorna kommit tillbaka.
– Nu har jag varit här sedan november tror jag, men det är för kort tid för att känna någon skillnad, säger Lis Lindvall, som inte tror att hon kan återgå till arbetet om inte smärtorna försvinner.
Hur känns det att era tider har försvunnit?
– Det känns som att mina chanser att bli bättre i ryggen försvinner.