Kafeet i vänthallen går som på räls

Att säga att verksamheten går som på räls för Cafe Smultert är inte helt fel eftersom en stor del av kunderna är tågresenärer.- Fast det är Älvsbyborna vi lever på, framför allt barnfamiljer som upptäckt kafeet och återkommer regelbundet, säger delägaren Katrin Lidberg.

Älvsbyn2006-01-21 00:00
<br /><br />Korsträskkvinnorna Katrin Lidberg och Monica Gustafsson var först ut med att ta upp konkurrensen om kafekunderna i centrala Älvsbyn med anrika Centrum Konditori (se artikel härintill).<br /><br />För drygt 1,5 år sedan startade de mat- och bakintresserade kompanjonerna en egen kaferörelse i vänthallen vid järnvägsstationen.<br /><br />- Smultert betyder gott och läckert på pitemål, så det passar perfekt som kafenamn, förklarar Katrin Lidberg.<br /><br /><h3>För- och nackdelar</h3>Det finns både för- och nackdelar med att driva kafe i samma lokal som SJ:s vänthall.<br /><br />- Fördelen är att vi är det första näringsstället tågresenärerna möter då de kommer till Älvsbyn. De som kommer till station för att hämta någon och får veta att tåget är försenat, brukar ta sig en kaffekopp och lite fika medan de väntar.<br /><br />- Det är också bra att lokalen är så rymlig. Här behöver man inte trängas, något som bland andra barnfamiljerna uppskattar då de kommer med sina småttingar, säger Katrin Lidberg.<br /><br />- Nackdelen är att vänthallen öppnas och stängs före och efter kafeets öppettider. Det innebär att vi måste plocka bort allt löst då vi stänger för dagen. Som tur är har det inte förekommit särskilt mycket skadegörelse i vänthallen sedan vi började med Smultert, men det är bäst att gardera sig.<br /><br /><h3>Tjusningen</h3>- En nackdel är att vi inte kan piffa upp lokalen och göra den mera mysig eftersom den ska fungera som strikt vänthall också. Å andra sidan tycker många att det är det som är tjusningen med stället.<br /><br />På Cafe Smultert serveras numera enbart egentillverkat fikabröd.<br /><br /><h3>"Måste vara smultert"</h3>- Vi bakade en del själva förut också, men när Marine Edin började som praktikant i höstas fick hon ta över hela konditoridelen. Hon är bagare och konditor och vi räknar med att snart kunna anställa henne på riktigt, säger Katrin Lidberg, som i likhet med kompanjonen Monica Gustafsson gillar att laga mat och baka.<br /><br />- Pajer och andra lunchrätter gör vi själva, fattas bara annat. Det måste ju vara "smultert" så att gästerna kommer tillbaka!<br /><br />
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om