Älvsbyns församling har som ett led i firandet av kyrkans 200-årsjubileum 2013 tagit fram en särskild bok som skildrar bygdens historia.
Författaren Uno Westerlund beskriver hur kyrkan varit delaktig i utvecklingen av dagens samhälle med Älvsbyn som regionalt centrum. I söndags släpptes det omfattande verket och många stod i kö för signeringen på Älvsbyns församlingsgård.
Stolthet
- Vilken lättnad och en stolthet över att den är ute. Jag hoppas att många Älvsbybor får glädje av den. Det här är ett utomordentligt historiskt dokument, säger Per Nilsson, projektledare för jubileumsgruppen.
Uppsalahistorikern Uno Westerlund, med rötterna i Manjärv, fick för två år sedan uppdraget att skriva boken. Han har gått igenom cirka 200 böcker och ungefär 8 000 handskrivna protokoll för att färdigställa arbetet.
Omfattande arbete
- Det mest intressanta har varit att få fördjupa sig i det man har haft någon sorts vag bild av. Nu vet jag hur saker och ting hänger ihop och kan beskriva det, säger Uno Westerlund.
Han beskriver bland annat hur Älvsbyns kyrka byggdes 1813, hur kommunen styrdes på sockenstämmor under prästens ledning, framväxten av en borgerlig kommun och till slut hur kyrkans skilsmässa från staten har påverkat.
Fristående
ställning
- I det fördemokratiska samhället var kyrkan statens förlängda arm. Det hängde kvar en del även efter demokratins genombrott och det ledde till konflikter, särskilt på 1930-talet.
- Nu när kyrkan har fått en fristående ställning har den som jag uppfattar det demokratiserats och fått en plats i samhället så det inte uppstår konflikter på samma sätt, säger Uno Westerlund.