Jubel i Övre Tväråsel - skolan blir kvar

SEGER. Med gemensamma krafter kan man komma långt. Det har byborna i Övre Tväråsel visat i kampen för att få behålla skolverksamheten. Att lösningen dessutom medför möjlighet till nya fritidsaktiviteter i byn gör inte saken sämre.

Älvsbyn2007-02-22 00:00
Glädjen är stor i Övre Tväråsel över att nedläggningshotet mot byaskolan är undanröjt. Som PT berättade i går, onsdag, har kommunstyrelsen i Älvsbyn gått med på att låta byborna lösa de höga uppvärmningskostnaderna för Tväråselsskolan på sitt eget sätt: Flytta verksamheten till gamla skolan, som numera ägs av byaföreningen, och har betydligt lägre driftskostnader. Kommunen har förbundit sig att hyra skollokalerna för 80 000 kronor per år i tre år framåt.

I gamla skolan, som används som byagård i dagsläget, har Tväråselets AIF sina nuvarande föreningslokaler. I och med att kommunstyrelsen beslutat att TAIF får köpa nya skolan för en krona, kan idrottsföreningen flytta över sin verksamhet dit. Skolmåltiderna ska även i fortsättningen serveras i Tväråselsskolans moderna kök och matsal. I källarplanet planeras för nya TAIF-verksamheter, bland annat bordtennis.

Engagerat alla

Är det byaföreningen eller TAIF som har störst del i att skolverksamheten räddats?

- Det går inte att säga, eftersom det i princip är samma folk i båda föreningarna, svarar byaföreningens ordförande Magnus Danielsson och får medhåll av TAIF:s styrelserepresentant Johan Johansson.

- Vi är inte vana att dela upp oss på det sättet. I den här byn hjälps alla åt. När det gäller skolfrågan har vi som vanligt engagerat oss allihop, inte minst föräldragruppen och skolpersonalen, säger han och fortsätter:

- Det är inte bara vi som bor i Övre Tväråsel som jobbat för att skolan ska bli kvar. Föräldrar från byarna runt omkring, som har eller kommer att ha sina barn på Tväråselsskolan, har också varit med i kampen.

"Under utredning"

Ett problem som TAIF måste lösa är att åtgärda den dyrbara uppvärmningen i nuvarande skolan.

- Det är "under utredning". Om vi ska gräva för jordvärme, skaffa en pelletspanna eller kanske en gemensam flisanläggning för båda skolbyggnaderna återstår att se, säger Johan Johansson.

Att det krävs mycket ideellt arbete och en kraftsamling av hela byn om allt ska vara klart - inklusive inredningen - före höstterminens skolstart är alla medvetna om.

- Ju mer vi hjälps åt, desto större blir sammanhållningen. Så fungerar det hos oss i Övre Tväråsel, säger föräldern Mikael Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om