Jordgubbarna har mognat tidigare än vanligt

Jordgubbsodlaren Beatrice Ramnerö har bråda dagar då skörden börjat mogna en vecka tidigare än den brukar.

Beatrice Ramnerö i Lillkorsträsk välkomnar den tidiga skörden och hoppas att det ostadiga vädret ska stabiliseras så att självplockningen kan komma igång.

Beatrice Ramnerö i Lillkorsträsk välkomnar den tidiga skörden och hoppas att det ostadiga vädret ska stabiliseras så att självplockningen kan komma igång.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-07-06 17:30

Det är en hektisk tid som väntar vid Skatauddens lantgård i Lillkorsträsk. Jordgubbarna är starkt "på gång" tack vare att juni månad var så varm. Tre sommarjobbare och gårdens ägare har så smått börjat plocka för försäljning direkt från gården.

– Vi vill gärna sälja direkt till konsument för att få det här mötet. Det är kul och uppskattat även om det är väldigt mycket jobb, säger Beatrice Ramnerö som driver lantbruk och jordgubbsodling tillsammans med sin sambo. 

Hon berättar att det är tredje året de odlar jordgubbar i bäddar med plastlist på marken som gör att det inte blir lika mycket ogräs. Ogräsrensningen sker manuellt utan besprutning och bevattningen görs via droppslangar under plasten. Vattnet tas från sjön.

– Vi har en lista där folk får intresseanmäla sig, sedan betar vi av den eftersom det är osäkert hur mycket bär som mognar och vilken dag. Snart har vi som vanligt obemannad försäljning där kunderna plockar själva och swishar pengarna.

Det ostadiga vädret gör att det är svårt att säga när det blir aktuellt med självplock på den en hektar stora odlingen.

– Förhoppningsvis kan det bli till helgen, men det är osäkert med alla regnskurar.

Beatrice Ramnerö har bott i Uppsala och flyttade till gården i Lillkorsträsk för knappt tre år sedan. Hon är växtodlingsagronom och såg potential för jordgubbsodling på ett fält med väldigt bra läge på gården.

– När jag flyttade hit tänkte jag: "Varför finns det jordgubbar från Blekinge här?" Vi såg också att det fanns ett intresse då en odlare i Älvsbyn hade slutat. Dessutom har vi bra förutsättningar då vi har lantbruk. En extra viktig grej är att folk från Älvsbyn känner till gården eftersom en släkting har hembageri och vi driver Bo på lantgård.

87-årige Rolf Söderström i Sikfors har en jordgubbsodling på cirka 1,7 hektar. Hos honom mognar bären, men inte tidigare än de brukar.

– Jag plockade ett tjugotal bär igår, men den stora mängden kommer inte förrän 15–20 juli som vanligt. 

Innan självplockningen startar säljer han till byabutiken i Sikfors och butikerna i Älvsbyn.

Varför började du med jordgubbsodling?

– Ja säg det. Vi började 1972–1973 så det har blivit alltför länge. Vi har slutat två gånger men varit tvungna att börja om, folk har tjatat om jordgubbar.

Hur ser planerna ut?

– Vi ska försöka hålla på två år till. Det fungerar tack vare två säsongsanställda som är här för 17:e året nu, säger Rolf Söderström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!