Jobbig elev utan stöd - bestraffades istället

Skolverket riktar skarp kritik mot Älvsby kommun, efter en anmälan från en förälder till en elev i särskolan. Skolverket anser att kommunen brustit vad gäller mottagandet i särskolan, rätten till särskilt stöd och rätten till utbildning.

Älvsbyn2006-04-15 00:00
I sitt yttrande skriver verket att kommunen inte har uppfyllt författningskraven när det gäller ovanstående och kräver att man senast den 7 juli i år redovisar vilka åtgärder man vidtagit för att förbättra situationen.

Eleven började på prov i särskolan höstterminen 2003.

Det blev en turbulent höst. Eftersom barnet har svårt med sociala relationer, ofta hamnar i konflikter och uttrycker sig på ett sätt som uppfattas som kränkande var det kort sagt bråkigt och stökigt. Och det är här Skolverket tycker att kommunen misslyckats i sina åtaganden, att den bestraffat istället för att hjälpa och stötta elevens sociala utveckling.

Hemundervisning

Efter en allvarlig händelse i början av november 2003, då barnet hotade skolpersonal med en förskärare, stängdes eleven av från all undervisning och fick istället läsa hemma med hjälp av en personlig assistent.

Under vårterminen fortsatte hemundervisningen, men eleven fick komma till skolan några timmar under eftermiddagarna.

Eleven deltog dock inte i ordinarie undervisning i klassen, utan fick sitta i ett litet grupprum tillsammans med assistenten.

Skolan menar att målsättningen hela tiden varit att eleven successivt skulle vara mer och mer i skolan, men att det på grund av ständiga konflikter inte gick.

Förädrarna har också reagerat över ett "kontrakt" som skolan ville att eleven och föräldrarna skulle underteckna.

Kränkande kontrakt

Där stod bland annat att man inte fick säga fula ord, inte slåss och inte hota andra, vilket väl var helt i sin ordning men föräldrarna menar att kontraktet var enbart riktat till deras barn och skrivet på ett sätt som uppfattades som kränkande.

I kontraktet fanns också vissa konsekvenser eller straff noterade, som trappades upp om eleven inte skötte sig. Och Skolverket håller med. Att en elev går "på prov" i särskolan i mer än två år utan något formellt beslut om detta är helt oacceptabelt. Och om en elev är allmänt jobbig och uppträder på ett oacceptabelt sätt mot andra, måste den få hjälp - inte bara bestraffning, konstaterar verket.

Det kontrakt som upprättades strider vidare mot särskoleförordningen, skriver verket och kräver nu att kommunen senast den 7 juli redovisar vilka åtgärder som satts in för att avhjälpa situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om