Bär- och besöksentreprenören Leif Ögren, Roknäs, har investerat i bostads- och campinganläggningar under senare år. Senaste tillskottet är Jävregården som han förvärvat för 2,5 miljoner kronor av barnen till framlidne Jävreprofilen och entreprenören PerÅce Hellström.
I Per Åces anda
- Jävregården ska inte användas som bärplockningsboende. Det ska drivas i PerÅces anda och precis som tidigare vara ett fint koncept för konferens, bröllop och boende, säger Leif Ögren som tillträder den sista april.
Enligt Johanna Olsen, styrelseordförande i Hellströms Bygg AB, kändes det bra för syskonen att sälja faderns ögonsten till någon med ambition att driva verksamheten vidare.
- Vi hade kunnat tänka oss att sälja det bara som privathus och ta bort stugorna, men då ville han köpa allt och det var det bästa för oss. Det är bra att det är någon som vill satsa och kan tänka sig att investera, säger hon.
Campingkoncept
Jävregården är Leif Ögrens sista pusselbit i ett gemensamt koncept med Ladrike camping, Campus Holmen i Öjebyn samt Nyfors camping och Bergsparkens värdshus i Älvsbyn. Anläggningarna ska komplettera varandra och arrenderas av värdfamiljer som bor på plats.
- Planen har funnits i fem år men det är först nu jag har hittat objekten. Det blir en mindre version av Hilding Holmqvists koncept. Jag bygger upp en organisation med gemensam personal och bokningssystem, säger han.
"Seriös satsning"
Leif Ögren säger sig ha inspirerats av hotellkungen.
- Jag har honom som en stor förebild men jag kommer aldrig att bli lika stor som honom. Likaväl som jag är störst i Norrbotten i bärbranschen ska jag försöka bli nummer ett på det här också.
Enligt honom har turistbyrån i Piteå fått upp ögonen för honom och vill ha ett utökat samarbete.
- Förr har inte många velat prata med mig. Nu vill alla träffa mig helt plötsligt. Jag tolkar det som att många ser det här som en seriös och målmedveten satsning, säger Ögren.
Efter snart 32 år i bärbranschen tänker Leif Ögren, 57, avveckla innan han fyller 60 år och avsluta sin karriär som besöksentreprenör.
- Jag kommer inte att lämna bärbranschen fullt ut. Jag kommer kanske satsa på att hyra ut till bärplockare men inte ha det operativa ansvaret för bärhandeln som förut, säger han.
Hur känns det att trappa ned med bären?
- Jag har haft mycket hårt och jobbigt arbete, men bärhandeln har också varit roligt och givande. Jag träffar mycket folk från andra länder och kulturer men jag vill på något sätt få en lugnare tillvaro i slutet av min karriär och vara ledig någon gång.
Ska du utnyttja dina kontakter från bärbranschen till besöksnäringen?
- Absolut. Jag tror inte ens Hilding har det nätverket som jag har i Ryssland, Ukraina, Polen, Thailand, Kina och Vietnam. Jag kan öppna turistbyråer där och slussa folk till Sverige.