Jätteinvesteringen är slutbesiktad

Älvsbyns kommun är ett steg närmare att vara fossilfritt. Nu har den nya pannan som gör att Älvsbyns energi inte behöver förlita sig på olja när det blir riktigt kallt slutbesiktats.

Älvsbyns energis vd Mattias Broströms mål med Panna 5 är att inte behöva starta oljepannorna under 2021.

Älvsbyns energis vd Mattias Broströms mål med Panna 5 är att inte behöva starta oljepannorna under 2021.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2021-01-23 08:00

"Panna 5" är äntligen redo för reguljär drift. Bakom det ganska anonyma namnet döljer sig en för Älvsbyn gigantisk investering på cirka 60 miljoner kronor. Den nya panna 5 ersätter den gamla biobränslepannan som levererat värme sedan december 1985.

– Saken med den gamla pannan var att när det blev riktigt kallt så räckte den inte till. Då var vi tvungna att stödelda med olja. Det är ju inte bra på något sätt ur miljösynpunkt, eller ekonomiskt heller för den delen. Så vi har sagt att nu med nya pannan är målet att vi inte ska behöva starta oljepannorna en enda gång under 2021, säger Mattias Broström, vd för Älvsbyns energi.

undefined
Nu klarar värmeverket även de tunga köldknäpparna utan att behöva starta oljepannorna. Panna 5 har fått bekänna färg sista tiden då det var riktigt kallt i Älvsbyn.

Utöver att den gamla pannan på 6 megawatt varit för svag för att klara köldtopparna hade den också behövt byggas om för att klara de miljökrav som kommer att införas 2025. I slutändan ansåg man då att det blir en långsiktigt bättre lösning att byta ut den mot en modern panna på 8 megawatt. Trots den pågående pandemin har tider och budget kunnat hållas något så när. Både byggarbetarna och den ordinarie personalen har lyckats hålla sig frisk.

– Projektet började väl i april förra året när den gamla pannan revs ut. I oktober var den nya pannan i drift och skulle testköras till november. Testkörningen har fått förlängas lite då det har varit en del inkörningsproblem. Men det är sånt man kan få räkna med när man gör något så här stort. Så vi testkörde in i januari, då var vi som riktigt nöjda. Nu går den riktigt bra. Vi har haft upp den i 8,8 megawatt som mest, säger Mattias Broström.

Lite trängre är det i lokalen och det har varit en del utmaningar med att bygga den märkbart större pannan i befintliga lokaler. Det är förberett för att kunna lyfta i delar av pannan så smidigt som möjligt, men med lite extrautrymme så hoppas man att det inte ska behövas. 

undefined
Förbränningskammaren har flera titthål så att man okulärt kan besikta förbränningen där inne.

Pannan körs på lokalt biobränsle som bark, barkspån och grot från SCA, Älvsbyhus och skogsindustri. Bakom det lilla titthålet in till pannan brinner det i 950 grader, och tanken är att det ska fortsätta brinna länge till.

– Man vill inte direkt starta och stoppa såna här. Utan den här ska få gå under sommaren då den går att dra ner till ganska låg effekt, sen mot hösten stänger vi av den här och startar stora kraftvärmepannan igen, så får man tid att gå igenom båda två, säger Mattias Broström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!