Bakgrunden till höjningen drogs för politikerna under måndagens fullmäktige då Älvsbyns energis vd Mattias Broström närvarade på mötet. Älvsbyn har en modern bioanläggning och målet är att fjärrvärmen ska gå runt på endast och enbart biobränslen. Därför investerade man i en ny biobränslepanna som stod på plats i början av 2020.
– Det var en stor investering på 60 miljoner. Biobränsle är det bränsle som vi satsat på och det har varit stabilt prismässigt i många år. Vi har haft täta samarbeten med Älvsbyhus, Stenvalls och SCA och även med skogsbränslen som grot. Men så hände nånting för runt ett och ett halvt år sedan, säger Mattias Broström.
Det som hände var att det rullade tanks över gränsen mellan Ukraina och Ryssland, vilket försatte Europa i en energikris. Gas från Ryssland stoppades och elpriserna blev extremt höga under perioder.
– Redan då, förra vintern, så såg vi att biobränslepriserna drog iväg. Men då satt vi med ganska bra avtal. Men inför den här eldningssäsongen har vi fått förhandla om alla våra avtal med marknaden som den ser ut nu. Biobränsle är ingen lokal produkt som måste stanna här. Betalar vi för dåligt hamnar det på en båt ut till Europa, så vi måste vara med på marknadsmässig avillkor för att säkra vinterns bränsleförbrukning, säger Mattias Broström.
Vad styrelsen kommit fram till, och som många kunder protesterat mot, är en höjning på 15 procent för att få en ekonomiskt hållbar verksamhet. För en normal villa som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år så blir kostnadsökningen ungefär 3 000 kronor per år.
– Det är kännbart. Det förstår vi också, men vad är alternativet, säger Mattias Broström.
Liberalerna var intresserade av att veta vad som händer om man flyttar höjningen från första december till första januari.
– Vi tappar intäkter givetvis. Vi drabbas redan nu av prishöjningarna på bränslet, de har redan slagit igenom. Skjuter vi fram prissättningen kanske vi måste titta på att höja ytterligare, säger Mattias Broström.
Kristdemokraternas Peter Lundberg tyckte ändå att det skulle vara rätt väg att gå.
– Vi har kommit fram till att vi tycker inte det är okej att höja så högt två gånger samma år. Därför är vårt förslag från Kristdemokraterna att höjningen ska ske den första januari 2024 istället, säger Peter Lundberg.
Fullmäktige valde att höja enligt förslaget från första december. Bara Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.