För sex år sedan deltog Janne Grönlund i arbetsmarknadsåtgärden Gröna jobb. Han arbetade med röjsåg åt Skogsstyrelsen, hade avtalsenlig lön och rättigheter som anställd.
I dag gör han samma jobb i fas 3. Istället för lön får han aktivitetsstöd från Försäkringskassan, cirka 10 000 kronor i månaden efter skatt.
- Jag tyckte att det var dumt av regeringen att ta bort Gröna jobb. Vi höll efter sly, timrade och gjorde fint för allmänheten med normal lön, säger Janne Grönlund, 43 år, från Korsträsk.
"Tjänar 40 kronor"
En 29-årig tjej från Älvsbyn plockar ris efter Janne för 40 kronor i timmen. Hon har stått utanför arbetslöshetskassan och får hälften av maxersättningen på 680 kronor per dag.
- Här har vi i alla fall kul och gör nytta. På en tidigare fas 3-plats fick jag höra att jag bara skulle sitta vid ett bord och träna på att vara social, säger hon.
Skogsstyrelsen i södra Norrbottens distrikt tar hand om ett 50-tal personer på Arbetsförmedlingens slutstation, fas 3. Projektet i Luleå har funnits i drygt ett år medan Boden och Älvsbyn startade i höst.
Betalas av EU
Älvsbyns kommun har fått EU-stöd för att röja fram och rensa 40 hektar sly vid Korsträskbäcken. Jobbet blir en aktivitet för elva personer i fas 3.
- Skogsstyrelsen har sökt medfinansiärer för att starta projektet i Älvsbyn. Vi kan inte avvara pengar men i det här fallet får de ersättning per röjd hektar från EU-potten. Sedan hjälper vi till med sysselsättning för våra arbetslösa i byn, säger Lars Nyberg, arbetsledare på Älvsbyns Fastigheter AB.
- Jag har jobbat många säsonger åt Skogsstyrelsen förut och trivs i skogen. Det blir himla fint när vi röjer och många kommer fram och är positiva. Det är bra att de gör det här, nackdelen är att vi har stämpellön, säger Janne Grönlund.
"Tjänar inga pengar"
Arbetsförmedlingen sätter press på offentliga arbetsgivare att ta emot fler i fas 3 och Skogsstyrelsen har svarat med att skjuta till 300 platser i Sverige.
En intäkt på drygt 1,4 miljoner kronor - varje månad.
De som är placerade i fas 3 får ingen lön, medan anordnarna får 225 kronor per dag i ersättning.
- Jag förstår att det inte känns roligt att någon betalar för att de ska ha sysselsättning, men vi tjänar inga pengar. Ersättningen måste täcka hyrbilar, kontor, motorsågar, röjsågar och bränsle, säger Jörgen Wahlberg, konsulent för Skogsstyrelsens fas 3-projekt i södra Norrbotten.
Syftet med fas 3 är att ge personer som varit utan arbete en längre tid aktiviteter för att de så snabbt som möjligt ska hitta ett arbete. Kritiker menar istället att långtidsarbetslösa dumpas och stängs ute från utbildning och andra åtgärder.
15 procent av de totalt 36 900 deltagare som gått in i fas 3 har gått vidare till arbete eller utbildning.
- Sedan vi började för ett år sedan har sex personer fått jobb. Det är jätteroligt. Många tycker att det aldrig leder till riktiga jobb, men det gör det. Det handlar om att utvecklas socialt i grupp, säger Jörgen Wahlberg.
Han hoppas att Skogsstyrelsens arbete kan vara motsatsen till kritiserade platser där arbetslösa gör jobb som anställda borde
utföra - eller att de utför meningslösa sysslor.
- Vissa privata företag har sett det som ett sätt att tjäna pengar och hyst ihop människor i en lokal utan sysselsättning. Då blir det fruktansvärt för den
enskilde individen.
Deltagarna i Älvsbyn som PT talar med uppskattar att jobba med naturvårdsuppgifter men skakar på huvudet åt Fas 3. Många upplever det som en slutstation för äldre eller personer med nedsatt arbetsförmåga.
- För det sociala är det bra, men Fas 3 leder inte till jobb för oss. De som har kommit på det här har inte tänkt riktigt hela vägen, säger Birgitta Storm, 48 år.
Fas 3 måste handla om jobb som inte skulle utföras om det skulle ske med ordinarie arbetskraft och hon är kluven till att låta personer röja skog gratis. Som utbildad elevassistent med rygg- och axelskador sköter Birgitta Storm projektets administrativa pappersarbete - utan lön.
- Fas 3 ska vara meningsfullt och inte förvaring som det är på vissa ställen, men röjningen behöver göras och varför inte anställa någon som kan göra det, undrar hon.
"Anställer inte"
Enligt Lars Nyberg på kommunala fastighetsbolaget skulle det bli för dyrt att anlita en entreprenör för den svåra naturröjningen. Då hade inte jobbet genomförts.
- Det skulle bli för stora kostnader. Vi kan inte heller gå in med maskiner och göra stora uttag, säger han.
Förut anställde Skogsstyrelsen personer som Janne Grönlund för skogsvårdsåtgärderna. En möjlighet som försvann när regeringen tog bort anslaget till myndigheten.
"Fruktansvärd kapitalförstöring"
Myndigheter skulle inte konkurrera med företag och Skogsstyrelsen blev tvingade att slumpa bort utrustning som nu måste köpas in igen. Det gör att Jörgen Wahlbergs Fas 3-budget går back och flera deltagare berättar att de har tagit med egna verktyg för att inte arbetet ska stanna upp.
- Vid årsskiftet 2006 - 2007 skulle allt vara borta. En fruktansvärd kapitalförstöring. Vi har fått börja på ruta ett, säger skogskonsulenten.
Vintern försvårar arbetet
Gruppens stora rädsla är att uppgifterna ska bli meningslösa när snödjup och mörker stoppar röjningen. Arbetsledaren Kurt Burström har anställts av Skogsstyrelsen för att planera och leda arbetet i Älvsbyn men vinterns planer är ännu inte spikade.
Det är tänkt att gruppen ska bygga skoterbroar och snickra på skogskojor.
- Det är tufft att hitta uppgifter på vintern då vi måste göra jobb som är för allmännyttan, säger Jörgen Wahlberg.