Jakten på skogens konung är igång

I går gick startskottet för årets älgjakt. I dryga tre veckor kommer jägare smyga runt i skogarna med förhoppningen att få sikte på en 12-taggare eller två. PT följde med Älvsbyns jaktlag under de första timmarna i älgskogen.

Solen har just krupit över bergen när bilarna med jägare rullar över Piteälvsbron.

Solen har just krupit över bergen när bilarna med jägare rullar över Piteälvsbron.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-09-02 06:00
Klockan 05.50
Termometern visar +2 grader denna första dag på älgjakten. Vid reningsverket har 14 grönklädda kvinnor och män ur Älvsbyns jaktlag samlats kring en liten eld. Jaktledaren Stefan Bergdahl låter alla dra var sitt kort och den med lägst siffra får börja välja jaktpass.
- Jag behöver väl inte säga var jag vill sitta..., säger Folke Bohman som fick nummer ett och därmed kan boka sitt favoritpass vid Västanäskneusen.
De övriga klurar ett tag över kartan innan gruppen splittras för att ta sig ut i skogen medan hundförarna Stefan Bergdahl och Jan-Erik Johansson med gråhundarna Riva och Ina sätter sig i bilarna för att köra till utgångsläget.
Klockan 06.35
Folke kommer fram till sitt pass och fäller ut stolen han har på ryggsäcken. Han började jaga med Älvsbylaget i mitten av 60-talet och har inte missat ett enda år sedan dess.
- Fast då skulle man vara på passet senast klockan 5 på morgonen! Och så satt vi hela dagen, tills det blev mörkt. Nu bryter vi vid lunch och kör igång igen på eftermiddagen, det är mycket vettigare, säger han.
Klockan 06.50
Ett skott ekar genom den något frostnupna, morgontysta skogen. Efter ett litet tag börjar walkie-talkien knastra. Det konstateras att skottet kom från jaktlaget granne med Älvsbyjägarna, men om det blivit någon träff får de inte veta.
Klockan 07.21
Ivriga hundskall hörs från andra sidan Folkes knabbe. Spänningen höjs tills walkie-talkien än en gång knastrar och Stefan Bergdahl säger att hans hund skäller på räv. Ingen älg i sikte än alltså. Istället blir det dags för morgonens första tekopp och en macka med smör och fläsk.
- Det blir intensiv jakt den första veckan, vi är ute varje dag. Sedan blir det bara helger. Men det är avkopplande i skogen, är man hemma finns det alltid massa sysslor att sköta, säger Folke.
Klockan 07.49
Stefan Bergdahl rapporterar att hans hund är borta. Hon har stuckit efter två rävar och det dröjer 40 minuter innan Johanna Öberg anropar att hon har Riva vid sitt torn. Fortfarande har ingen sett skogens konung och Folke menar att det är ovanlig lugnt för att vara första dagen.
- Annat var det på 80-talet då det var älg över allt. Ett år var vi tilldelade 67 älgar och sköt 45 stycken! Vilket jobb det blev att ta hand om dem. Nu får vi skjuta sju älgar på vårt område.
Klockan 09.30
Det knakar ordentligt i skogen. Folke tar upp geväret och sätter sig spänt för att lyssna.
Minuterna går innan orsaken till ljuden, gråhunden Riva, dundrar in på passet. Svansen går och hon hinner snabbt sticka ner nosen i ryggsäckarna innan hon far vidare. Fortfarande ingen älg ...
Klockan 10.27
Snart slut på förmiddagens jakt. Då blir det plötsligt full aktivitet på walkie-talkien. En älgko har skymtats vid nästa pass och minuterna senare rapporterar Johanna Öberg att hon har en fyrataggare vid tornet, men precis utanför jaktmarken. Minuterna går i tystnad. Strax före 11 avbryts jakten utan att ett skott avlossats.
- Men jag är inte besviken, jag vet att det kommer, säger Folke när han packar ihop och vandrar ut ur älgskogen.
Älgjakten
√ I älgjakten deltar cirka 250 000 jägare och en tredjedel av landets älgar, närmare bestämt 100 000 stycken, får sätta livet till.
√ Första jaktperioden är mellan 1-28 september och sedan drar oktoberjakten igång den 11 oktober, efter älgarnas brunst.
√ En älg väger mellan 200 och 550 kilo med upp till två meter i mankhöjd. Det gör älgen till det största djuret i våra svenska skogar.
√ Ett vuxet djur äter omkring sex till tio kilo varje dygn under vintern och två till tre gånger mer under sommaren.
Källa: Jägareförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om