Huruvida eleven skämtade eller inte vill rektor Maria Sundström inte gå in på då hon inte vill kommentera några enskilda fall. Däremot tar de alltid såna här händelser på allvar. Det var andra gången för oktober som någon elev sagt sig planera att skjuta lärare. Förra gången var det en elev som hotade att skjuta en lärare om inte läraren slutade beslagta den elevens mobiltelefon.
– Jag tycker att det är oroande att vi har elever som inte förstår vad som är olagligt och inte. Skolan är en del av samhället, vi är inte en isolerad del. Då är det inte okej att bete sig på ett sätt i skolan och ett sätt utanför, säger Maria Sundström.
När Sundström fick reda på vad som hänt så kontaktade hon vårdnadshavaren som kom till skolan. Eleven var då mycket ångerfull. Hon har också polisanmält händelsen som olaga hot mot grupp och gjort en anmälan om hot till arbetsmiljöverket. Händelsen kommer också att anmälas till socialtjänsten och det kommer att hållas ett uppföljningsmöte med eleven tillsammans med vårdnadshavaren.
Älvåkraskolan är långt ifrån den enda skola i Norrbotten som hotats av skolskjutningar den senaste tiden. Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna, Björknäsgymnasiet i Boden och Östra skolan i Jokkmokk hotades alla av skolskjutningar under oktober. Då framfördes hoten på sociala medier, till exempel i appen Jodel där eleverna i vanliga fall är anonyma. Även i de fallen har man gjort polisanmälningar om olaga hot mot grupp.
Konsekvenserna för att hamna i brottsregistret för olaga hot mot grupp kan vara allvarligt längre fram i livet när eleven ska ta körkort, banklån, söka vapenlicens eller resa. Tydligt är att skolorna behöver arbeta mer mot hot och kränkningar, och det är precis vad man tänker göra framöver på Älvåkraskolan.
– När vi ser att det finns områden vi måste jobba med så jobbar vi med en helhet. Nu har vi planerat in en temadag den 20 november då vi bjudit in poliser till skolan för att tala om kränkningar och näthat. Vad som är lagligt och inte. Nätet är en stor arena där ungdomarna spenderar mycket av sin tid och där gäller också samma lagar, säger Maria Sundström.
Hennes tilltro till sina skolelever är fortsatt stor, även om de också kan göra fel ibland.
– Vi är en 7–9-skola med 280 elever och alla är fantastiska på sitt sätt. Vi kan alla förbättra oss, ibland får vi göra om och göra rätt helt enkelt, säger Maria Sundström.