"Jag kanske tryckte på en öm punkt"

Helena Öhlund (S) föreslog ett vårdteam för svårbedömda patienter – men fick nobben. "Vi ska inte gå in och säga vad verksamheten ska göra", säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Regionrådet Kenneth Backgård anser att samarbetet mellan avdelningarna på Sunderby sjukhus fungerar bra. (Arkivbild)

Regionrådet Kenneth Backgård anser att samarbetet mellan avdelningarna på Sunderby sjukhus fungerar bra. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Älvsbyn2020-02-19 12:55

Regionfullmäktigeledamoten Helena Öhlund har träffat Åsa Brännmark Lundgren och skrivit en motion i ämnet. Hon vill utveckla arbetet med multidisciplinära vårdteam för att kunna identifiera svårbedömda patienter, fastställa diagnoser och ge behandling.

– Vi har en bra vård när den fungerar, men i Åsas fall har den inte fungerat. Det får både föregående och nuvarande majoritet ta åt sig av.

Öhlund hade 26-åringen som exempel under fullmäktige för att ge ledamöterna en bild av hur det kan se ut. Men motionen avslogs och Kenneth Backgård blev arg.

– Jag blev i princip utskälld för att jag var osmaklig. Jag kanske tryckte på en öm punkt. Jag kan inte förstå hur de kan avslå en människas fortsatta liv, säger Helena Öhlund.

Kenneth Backgård säger att han tyckte att Öhlund var nere på en för detaljerad nivå. Han menar också att sådana samarbeten redan existerar när de behövs.

Funkar de som det är?

– Ja, jag har inte hört några klagomål.

Hur ser du på att en 26-årig kvinna har legat i sjukhussängen i nio månader utan att träffa ett sådant team?

– Du gör det omöjligt för mig att svara på frågan. Jag vet inte vad man har gjort för försök eller hur man arbetat med patienten.

Är det ett gott betyg att en ung patient ligger och hoppas på att få byta Sunderbyn mot Uppsala?

– Självklart ska alla patienter i Norrbotten ha rätt till bra vård. Tycker man inte att den funkar ska man absolut ta det med patientnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!