Italienare på delikat studiebesök i Vidsel

MAT- OCH KULTURRESA. I tisdags minglade 29 italienare runt bland dressingar och såser på Delikatessfabriken i Vidsel. Besöket var en del av deras mat- och kulturresa via Sern-projektet, som ska främja utbyte och samarbete mellan Sverige och Italien.

Älvsbyn2007-10-24 00:00
Under ivriga frågor på italienska och engelska försökte ägarna Ann-Chatrin Andersson och Stefan Andersson förklara sina produkter och sin affärside för de 29 besökarna. Gruppen hade stannat till i Vidsel för en blixtvisit på Delikatessfabriken innan färden skulle gå vidare till Arvidsjaur. De flesta funderingarna rörde rapsoljan, som används flitigt på fabriken.

- Hemma använder vi bara olivolja till allt. Jag har inte hört talas om olja från en blomma, sa Francesca Ronchei, som äger ett företag som tillverkar salami och prosciutto i Parma, Italien.

Nätverk med Italien

Sern står för Sweden Emilia-Romagna Network. Det är ett nätverk för att utbyta information och knyta kontakter inom bland annat utbildning, turism och kultur mellan Sverige och Emilia-Romagna regionen i norra Italien. I våras åkte en svensk grupp till Italien för att uppleva kulturen där, och i lördags kom alltså "returresan" med italienare. Gruppen bestod till största del av elever från olika restaurangutbildningar, men även av några affärsmän inom matsektorn.

- Det är intressant att se kulturen och respekten för naturen som finns här i norr, säger Mario Schianchi som äger ett mat- och turismföretag i Parma.

Förvåning över olja

Tanken är bland annat att elever från hotell-och restaurangutbildningar i Sverige ska kunna åka och studera i Emilia-Romagna och vice versa. Gruppen som nu är i Norrbotten åker tillbaka till Italien på söndag. Men en sak som verkligen verkade stanna hos dem efter det korta Vidselsbesöket var just denna rapsolja.

- Vi berättade hur vi använder den i mat och bakning, men när vi sa att man också man köra bil på den så gapade de bara, säger Ann-Chatrin Andersson med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om