Investeringar för klimatet

Som ett led i att tänka mer klimatsmart så tänker nu Älvsbyns kommun satsa på att uppföra ett antal laddstolpar till elbilar.

Vid stadshuset i Piteå har det funnits laddstationer sedan ett bra tag tillbaka. Nu hoppas Älvsbyn kunna erbjuda samma tjänst vid kommunhuset och till allmänheten på ett antal andra platser.

Vid stadshuset i Piteå har det funnits laddstationer sedan ett bra tag tillbaka. Nu hoppas Älvsbyn kunna erbjuda samma tjänst vid kommunhuset och till allmänheten på ett antal andra platser.

Foto: Sanna Eriksson

Älvsbyn2019-01-09 19:22

Att påbörja utbyggnad av laddstolpar i kommunen har funnits med som ett prioriterat mål i kommunens strategiska plan redan under 2018, men man har inte kommit till skott ännu. Men nu kommer hjälp från Naturvårdsverket som har beviljat kommunen klimatinvesteringsstöd på 100 000 kronor för uppförandet av två "icke publika" laddstationer och fem laddare för publik laddning. Nu hoppas miljö- och byggkontoret få klara riktlinjer så att arbetet kan påbörjas.

– Målsättningen är så klart att få det klart under det här året och då måste de anläggas under byggsäsongen. Så förhoppningen är att ha beslut om placering och investering någon gång nu under våren, säger Sofia Lundberg, samhällsstrateg på Miljö- och byggkontoret.

Hittills har det varit glest mellan stolparna för den som vill ladda elbilen i Älvsbyn. Det kan finnas hos enstaka privata arbetsgivare. Men ingenting dit vem som helst kan komma och "tanka" batterierna. Kommunens nya stolpar kommer att bli både för allmänheten och för gäster till kommunhuset.

– Det kommer finnas två uttag på en "besöksparkering" vid kommunhuset. Det är många som kommer hit på möten och sånt och många andra kommuner satsar stort på elfordon. Så kör man från Piteå för ett möte i kommunhuset så kommer man kunna ladda hos oss, säger Sofia Lundberg.

Var kommer de publika laddstationerna finnas?

– Det är inte helt klart hur de kommer att placeras. det är upp till politiken. Men tanken just nu är Älvåkraområdet där det finns ishall och badhus. Det är också tänkt att man ska kunna ladda vid resecentrum, men då är det kanske långsammare laddare som tar åtta timmar då vi räknar med att det är dagspendlare som ska stå där, säger Sofia Lundberg.

Vilken sorts laddare som kommer att installeras blir också blandat beroende på vilken stolpar man står vid. Det är inte inplanerat att köpa några riktiga snabbladdare som kan fylla ett tomt batteri på femton minuter. Det blir kanske främst laddare som kan ladda på två timmar och längre. Hur det ska betalas är också en fråga som måste redas ut.

– Det kommer behöva betalas för den tid man står eller ström man nyttjar. Det blir troligtvis ett betalsystem med appar, säger Sofia Lundberg.

Klimatinvesteringsstödet får max uppgå till 50 procent av kostnaden för investeringen.

Vad kostar laddstationerna?

– Det skiljer sig beroende på vilken laddare. En långsam laddare kostar cirka 20 000 kronor för hårdvaran och arbetet. För de semisnabba kostar det runt 45 000 kronor styck, säger Sofia Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!