Förfrågan kom för nästan två år sedan och kommunen blev lite tagna på sängen då frågan i alla fall då inte gick att svara på.
– Det var i det läget som man började titta litegrann på frågan: "Vad är Kanis värt", för det visste vi inte. Vi har inte ens kunnat svara på förfrågan då vi inte vet vad Kanis är värt, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef i Älvsbyns kommun.
En del siffror redovisades till politiken under kommunens ekonomistrategidagar i våras då man sa att Kanis gick 4,5 miljoner kronor back per år. Kommunen kan fortfarande inte bekräfta att det faktiskt är så det ligger till.
Har ni klart för er exakt hur mycket det är nu?
– Vi håller på att utreda den siffran, exakt vad den är. Det är lite komplicerat. Älvsby fastigheter har haft driften genom fritidsdelen som fått ett driftstöd från kommunen, men stödet har inte varit utpekat som en budgetpost. Det blir lite roddigt vad som hör till vad. Intäkterna är enklare då det bara är att räkna ihop arrende, liftkort, husvagnar, skidspår och uthyrning, säger Roger Tuomas.
Förhoppningen är att bilden klarnar ytterligare i och med att fritid går från fastighetsbolaget till kommunförvaltningen nu när det sker en stor omorganisation. Det gör det mycket enklare att följa utgifterna som finns på Kanis så att de inte blandas ut med annat.
Den eventuelle köparen var intresserad av att köpa hela anläggningen. Backen, restaurangen, campingen, allting.
– Det är nästan två år sedan som förfrågan kom, så den är mest troligt överspelad vid det här laget även om kontakten fortfarande finns kvar. Vi har inte tryckt på heller när det än så länge inte funnits någon vilja att sälja Kanis. Men skulle fullmäktige säga att åt oss att hitta en lämplig köpare så är det en annan sak. Då kontaktar man de som redan finns och checkar av om det finns intresse, även de som hörde av sig till oss, säger Roger Tuomas.
Kanisutredningen visar att det finns tre alternativ som kommunpolitikerna får ta ställning till under mandatperioden. De har väntat med att redovisa den eftersom det är rimligt att de nyvalda kommunpolitikerna ska få ta det beslutet och inte det gamla avgående gardet. Annars kan det sluta med att de bara river upp beslutet direkt. Utredningen ska upp till politiken någon gång efter nyår.
– Det finns ett nollalternativ, att ha kvar det som det är idag. Det andra alternativet är att utveckla det. Det kostar en hel del pengar då man bör investera rätt mycket. Ska vi ha fler husvagnsplatser kan vi behöva nytt servicehus. Bygger vi ett hotell och får vi fler åkare behöver vi kanske en lift till. Bygger vi lift utan det andra så blir den tom och olönsam. Kostnaderna följs åt på så vis. Det tredje alternativet är då att sälja det, säger Roger Tuomas.
Samhällsbyggnadschefen pekar också på att det inte bara är en pengafråga. I ett läge där många ska flytta norrut kommer de att se vad som finns i kommunen som inte är jobb. En skidbacke ökar attraktionskraften i kommunen ordentligt.
– Vi har naturen som lockar också, men så klart blir såna här anläggningar viktiga parametrar. Men så måste vi också förstå att det inte hör till kommunens kärnverksamhet att driva en skidbacke. Saker som tillhör kärnverksamheten som vård, omsorg och utbildning måste prioriteras före det, säger Roger Tuomas.