Internets mörka baksida ska bekämpas

Anmälningarna mot mobbning ökar i takt med internetanvändningen bland barn. Ulf Silling från Säkeronline.se visade under tisdagen hur man håller koll på barnen och bekämpar nätmobbingen.

Ulf Silling visade publiken den mörka baksidan av teknikens värld under sin föreläsning i tisdags.

Ulf Silling visade publiken den mörka baksidan av teknikens värld under sin föreläsning i tisdags.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2012-11-30 06:00

Hälften av landets treåringar har redan surfat på internet, användandet av internet ökar mest i åldrarna 8-13 år och många sexåringar äger en mobiltelefon. Det visade Ulf Sillings statistik på under sin föreläsning i Forum i Älvsbyn. Han var inbjuden av skolchefen Jan-Erik Backman för att prata om hur man förebygger nätmobbing, men också hur man integrerar den tekniska världen med skolan och pedagogik.

- Nästan alla har en smartphone i dag, det kan man dra nytta av som lärare för att få eleverna mer intresserade, säger Ulf Silling.

Inte ignorera
Enligt Ulf Silling är mobbningen vanligast bland tjejer i årskus 4-6. Killarna fortsätter att spela dataspel medan tjejerna börjar intressera sig för bloggar och sociala nätverk som till exempel Facebook. Där formas grupper och internet gör det lätt att vara elak utan att se personen man gör illa. Det är inget som skolan kan ignorera menar han:

- Mobbningen stannar inte i datorn utan följer med till skolan, det påverkar arbetsron och studieresultat.

Mer resurser
Han introducerade även Älvsbyns pedagoger för "Flipped Classroom". Det går ut på att lärarna spelar in material som eleverna kan ha nytta av inför en lektion eller ett prov och laddar upp det på nätet. Det gör att barnen kan titta på filmen och komma förberedda till lektionen. På så sätt sparar man tid och kan lägga mer resurser på de som har det svårare, medan andra kan jobba självständigt utifrån videon.

- Tänk er att 80 procent jobbar självständigt, och de övriga får 100 procent hjälp, säger han.

Under tisdagskvällen föreläste Ulf Silling även för föräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om