Internationell julfest med bönenatt

Michel Ntoto kommer från Burundi, "ett kristet land till 98 procent", som han säger. Nu brinner han för att sprida Bibelns budskap vidare i sitt nya hemland Sverige.- På fredag är alla välkomna till internationell julfest på Forum. Vi avslutar med bönenatt i Korskyrkan, säger han.

Michel Ntoto, här med yngste sonen Dan, hoppas på god uppslutning på den internationella julfesten som Muco-projektet anordnar på Forum på fredag i samverkan med alla kristna kyrkor i Älvsbyn.

Michel Ntoto, här med yngste sonen Dan, hoppas på god uppslutning på den internationella julfesten som Muco-projektet anordnar på Forum på fredag i samverkan med alla kristna kyrkor i Älvsbyn.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-12-17 06:00

För fyra år sedan flydde Michel Ntotos hustru Daniella Kwizera med parets yngste son från krigets Burundi och sökte asyl i Sverige. De placerades i Älvsbyn, där Daniella sökte sig till den kristna gemenskapen i Korskyrkan.

- Vi tackar Gud för att det fanns människor som hjälpte oss att be att hon och sonen skulle få uppehållstillstånd och att jag snart skulle kunna komma efter med våra andra tre barn och återförenas, säger Michel Ntoto, som fick vänta ett och ett halvt år på att få återsamla familjen.

- Nu lever vi ett tryggt och bra liv tillsammans och har fått många nya vänner med alla möjliga nationaliteter, inte minst genom att vara med i Korskyrkan.

Stor församling
Hemma i Burundi var Michel Ntoto och hans familj med i Pingstkyrkan, en av landets största kyrkor.

- I kvarteret där vi bodde hade församlingen 4 000 medlemmar och det fanns sju, åtta kyrkor till av samma storlek i andra stadsdelar. Vi samlades ofta till gudstjänst, sjöng lovsånger och lyssnade till predikningar om vad Gud har gjort och gör för oss, berättar han.

- Mellan julafton och juldagen brukade vi alltid ha en bönenatt i kyrkan, då vi bad tillsammans om fred och frihet i Burundi och alla andra länder.

Sprida kärlek
Som ny svensk i Älvsbyn har Michel Ntoto lagt märke till att många människor verkar känna sig ledsna och uppgivna, trots att det råder fred i Sverige och att den materiella och sociala välfärden är jämförelsevis hög.

- Jag vill göra någonting för att sprida den kärlek som Gud har visat mig, dels bland invandrare och asylsökande, men också bland vanliga Älvsbybor. Därför har jag med hjälp av Korskyrkan och studieförbundet Bilda startat föreningen Muco, som betyder "ljus", säger han.

Julfest för alla
I samverkan med föreningen Vänskap är Muco-projektet redan i gång med flera aktiviteter, bland annat en studiecirkel om kristen tro. På fredag vankas en internationell julfest på Forum för alla nationaliteter och åldrar.

I programmet ingår exempelvis sång av EFS ungdomskör, barnaktiviteter i Svenska kyrkans regi, samt plockmat och julfika från olika länder.

- Senare på kvällen går vi över till Korskyrkan och har en bönenatt under ledning av gruppen "Alarm för väckelse" från Härnösand, säger Michel Ntoto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om