Sedan 2009 har Älvsbybor och andra fått njuta av de gastronomiska rätter som de inflyttade nysvenskarna till Älvsbyn tagit med sig. Så länge har matmarknaden i Lomtjärnsparken i Älvsbyn genomförs varje sommar och på lördagen dukades det upp igen.
Internationella dofter från många olika delar av världen spred sig i parken. I takt med att solen bröt fram och skingrade molnen kom allt fler för att smaka på mångfalden av rätter.
– Tidigare var det en vänskapsförening som arrangerade marknaden. Men i år blev det eritreanska föreningen, berättar Ahmed Hassan, som kom till Älvsbyn redan under 1990-talet.
I dag arbetar han som undersköterska vid Nyberga.
Amir Hussien Gharbami, 15, har inte varit i Älvsbyn lika länge.
– Jag kom med familjen för fyra år sedan, sade Amir, som visade den tårta han bakat och som var prydd med det gamla hemlandets namn Afghanistan.
Han går i skolan I Älvsbyn och han trivs bra.
PT träffade också tre glada systrar, Neda, 17, Reya 16 och Elnaz, 14. De sålde ris och morotskyckling till bland annat Gunnar Eriksson i Älvsbyn. Han tog lite på tallriken men tyckte att det var gott.
Det blåste hårt och tältdukarna fladdrade men det hindrade inte försäljningen av den mångkulturella maten. Fanns det då någon svensk mat på plats. Nja, varken palt eller pyttipanna men PT sprang på Benny och Agneta Andersson som wokade souvas och potatis som lades i ett bröd.
Annika Sund från Älvsbyn tuggade i sig rätten och sade att lördagens matmarknad verkligen var jättemysig.