Folkhögskolan investerar 10 miljoner i solceller

Som ett led i folkhögskolans hållbarhetsarbete investerar man 10 miljoner i solceller som ska täcka en tredjedel av skolans årliga elförbrukning. "Det är jätteroligt att få vara i framkant", säger Johannes Wiklund, fastighetsansvarig på Älvsby folkhögskola.

Älvsbyn folkhögskola investerar 10 miljoner kronor i en solcellsanläggning. "Det är framför allt en långsiktig hållbarhet men sedan är det självklart också en besparing på elkostnaden för skolan", säger Johannes Wiklund, fastighetsansvarig.

Älvsbyn folkhögskola investerar 10 miljoner kronor i en solcellsanläggning. "Det är framför allt en långsiktig hållbarhet men sedan är det självklart också en besparing på elkostnaden för skolan", säger Johannes Wiklund, fastighetsansvarig.

Foto: Johannes Wiklund

Älvsbyn2024-05-19 11:00

Nyheten i korthet

  • Älvsby folkhögskola investerar 10 miljoner kronor i solceller, den första skolan i Norrbotten att göra detta, som en del av deras hållbarhetsarbete.
  • Solcellerna, som täcker 2 500 kvadratmeter av skolans tak, beräknas producera en tredjedel av skolans årliga elförbrukning, cirka 100 000 kilowattimmar.
  • Skolan planerar också att sälja överskottsel under perioder med hög elförbrukning, vilket kan bidra till ytterligare besparingar.

Bland Norrbottens folkhögskolor är Älvsbyn först ut att investera i solceller. Totalt har man tillgängliggjort 2 500 kvadratmeter av huvudbyggnadens tak, där solcellerna monterats under hösten och vintern.

– De täcker ungefär hälften av det taket, man kan inte fylla hela eftersom man måste kunna komma åt runt solcellerna, berättar Johannes Wiklund.

undefined
Enligt Johannes Wiklund, fastighetsansvarig, räknar man med att solcellsanläggningen ska gå med vinst från och med år 10. "Vid år 18 ska allting vara helt avbetalt och då får vi bara in förtjänst på det hela", säger han.

Hela investeringen med material och installation landar på 10 miljoner kronor och helhetslösningen har man köpt av Stockholmsföretaget Sustainable Business Partner. De har i sin tur anlitat ett Luleåbaserat företag för montering och installation.

Förutom att producera en tredjedel av skolans årliga elförbrukning, cirka 100 000 kilowattimmar, planerar man också att sälja el när det behövs under perioder då det är extra hög elförbrukning.

– Vi har batterilagring för att kunna förvara lite ström och sälja vidare till elbolagen när de ser toppar i nätet.

Hur stor summa man kan spara på att producera elen själv är i dagsläget svårt att säga eftersom det är elpriset som styr.

– Det beror alldeles på vad elpriset ligger på. Är det en krona per kilowattimme så är det 100 000 per år som vi kan spara in. Sen tjänar vi pengar på frekvensregleringen, att vi kan sälja ström, säger Johannes Wiklund.

Hur mycket service kräver anläggningen?

– Förhoppningsvis väldigt lite. Det är svårt att säga när vi inte har varit där än men man säger att hållbarheten på en anläggning är mellan 20 och 25 år.

undefined
Man beräknar att anläggningen ska producera solel mellan mars och oktober.
undefined
Förutom att producera en tredjedel av skolans årliga elförbrukning, cirka 100 000 kilowattimmar, planerar man också att sälja el till elbolag när det behövs under perioder då det är extra hög elförbrukning. Strömmen förvaras i batterilagringen.
undefined
Under hösten och vintern har man jobbat med att montera och installera solcellerna på huvudbyggnadens tak.
undefined
"Det är jätteroligt att få vara i framkant", säger Johannes Wiklund om att vara första folkhögskolan i Norrbotten som investerar i solceller.

Beslutet om investeringen klubbades i folkhögskolans styrelse i fjol och enligt Johannes Wiklund har det gått fort från beslut till att anläggningen blev verklighet. Men solceller har funnits i tanken även tidigare.

– Men det är inte bara att lägga in en investering på 10 miljoner kronor i budget för en liten skola. Man har haft önskemål om att göra det men kanske inte i den storleken som vi gjorde nu.

I fredags slutbesiktigades anläggningen och under måndagen ska den driftsättas.

– Det känns jättehärligt att äntligen få visa att nu är det i gång och förhoppningsvis funkar. Framför allt roligt att hädanefter se på elräkningen hur mycket den går ner, säger Johannes Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!