Inget byggprogram till hösten

Det planerade byggprogrammet med mark- och anläggning som inriktning skulle starta till hösten. Så blir det dock inte efter att Älvsbyns kommun inte lyckats rekrytera en bygglärare.– En viss självkritik får vi ha, säger skolchefen Jan-Erik Backman.

Starten av det yrkesförberedande gymnasieprogram med inriktning mark och anläggning skjuts upp ett år efter att Älvsbyns gymnasium haft svårt att hitta en behörig lärare. (Arkivbild)

Starten av det yrkesförberedande gymnasieprogram med inriktning mark och anläggning skjuts upp ett år efter att Älvsbyns gymnasium haft svårt att hitta en behörig lärare. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

ÄLVSBYN2015-05-12 22:35

Med siktet inställt på en Lavergruva hade Älvsbyns gymnasium ett nytt program i utbudet inför höstens skolstart. Byggprogrammet med mark- och anläggning som inriktning finns närmast i Vännäs och Gällivare, och förhoppningen var att linjen skulle höja skolan.

Trots att endast fem elever sökte till programmet var planen att starta upp det till hösten – men nu har man fått skjuta på starten till nästa år.

– Orsaken är att vi inte fick tag på en behörig lärare. Vi hade få sökande elever, men våra politiker ville ändå att vi skulle köra i gång det i år, säger Jan-Erik Backman.

Finns inga krav

Programmet finns kvar i programutbudet och skolan avvaktar till nästa år.

– Vi känner av och letar lärare redan nu, men vi kommer att göra det väldigt aktivt från hösten så att vi verkligen har säkerställt det till nästa läsår.

Varför har ni inte hittat någon?

– Det är jättesvårt att hitta behöriga yrkeslärare, främst inom byggsvängen. Det är ju bland annat därför man har sagt att det inte finns något legitimationskrav på bygglärare, så där behöver man inte vara behörig.

Trots det är det en behörig lärare skolan söker.

Privat konkurrens

– Nu har vi sagt att första läraren vi söker, som liksom ska bygga upp programmet, behöver vara behörig. Man behöver ha en förståelse för hur man omsätter kursplanen till betyg och bedömning, säger Backman.

Något som gör det ännu svårare är att skolan tvingas konkurera med den privata marknaden.

– Personer som har den här utbildningen är ju väldigt eftertraktade ute bland byggföretag. Det är ingen bygglärare som går arbetslös, utan man måste sno en från en annan skola.

Var ni ute i god tid inför i år?

– Vi visste om de här svårigheterna redan i höstas och rekryteringen började efter årsskiftet, så vi var ute i väldigt god tid.

"Det går i cyklar"

Man hade förväntat sig att lärarfrågan skulle vara löst – liksom man hade förväntat sig fler sökande till programmet.

– Absolut, det hade vi. Vi har ju jobbat mycket med att prata med företag om vad de behöver, och vi har även pratat med elever. Vi vet att det generellt finns ett ganska stort intresse för byggprogrammet, säger skolchefen.

Han menar dock att den sökande årskullen generellt har visat mindre intresse för byggprogram, även utanför Älvsbyn.

– Just nu är det ett lite högre tryck på de högskoleförberedande utbildningarna. Det går i cyklar det där, om några år är det säkert de praktiska programmen som är på topp igen.

"Har misslyckats"

Man ska även marknadsföra programmet mer intensivt.

– Absolut. Det är väl bara konstatera att vi har misslyckats med en del också. Att vara tydliga med innehållet i programmet och vad framtiden kan ge. Det är ju en del som vi får ta till oss.

Vad betyder det här för skolan?

– Vi har utbildningen kvar i utbudet och kommer att ta krafttag när det gäller information och rekrytering till nästa läsår. Visst hade det varit kul att köra i gång nu, men jag är ganska övertygad om att vi kommer att ha bra elevtryck till nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!