I går skulle kommunstyrelsen i Älvsbyn föreslå kommunfullmäktige att besluta att avveckla Vistträsk skola, enligt skolberedningens förslag.
I stället blev det inget beslut.
- Inget parti var beredd att ta det beslutet med det underlag som finns, säger Matilda Wiklund (C) till PT efter mötet.
Skolberedningen hade lämnat ett förslag om att lägga ned Vistträsk skola med hänvisning till att det låga elevantalet ger en undermålig undervisning. Föräldrar i Vistträsk har i nyhets- och debattartiklar kritiserat beslutsunderlaget som inte tagit hänsyn till kostnader och samhällsperspektiv. Nu vill FP, S och C ta fram kalkylerna.
Efterlyser mer underlag
- Beredningen har gjort ett bra arbete. Om man sen läser arbetet så ser vi saker och ting vi borde undersöka lite mer. Det är viktigt att vi får möjlighet att göra det när fullmäktige har sagt sitt, säger Helena Öhlund (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
- Eftersom inte skolberedningen hade uppdraget att titta på de ekonomiska konsekvenserna har man sagt att då får man också titta på dom bitarna så man har det på bordet, säger Sture Nordin (S), ordförande i skolberedningen.
Partierna ansåg också att skolberedningens rapport skulle redovisas till fullmäktige först, den 20 februari. Där tas troligtvis också beslut att ge beredningen uppdraget att ta fram mer underlag.
Avgörandet om Vistträskskolans framtid dröjer till tidigast i april.
"Tagna på sängen"
Skolberedningen kom till efter en motion från Centerpartiet som efterfrågade riktlinjer när en skola blir "för liten". Det vill säga när antalet elever understiger en kvalitativ gräns för att ge en god undervisningsmiljö.
Vistträsk skola låg risigt till, enligt beredningen. Med ett elevunderlag under 15 elever i årskurs ett till tre, nästa läsår, lämnade politikerna i beredningen ett färdigt förslag om att lägga ned byaskolan.
- Vi blev tagna på sängen. Tanken med vår motion som var underlag till beredningen var inte att det skulle komma ett färdigt nedläggningsförslag. Nu har byn en möjlighet att tänka till och vi en möjlighet att ta fram mer underlag, säger Matilda Wiklund (C).