Inför förhandlingarna i februari var oron hos undersköterskorna stor att det skulle leda till försämrade arbetsvillkor med ökat helgjobb och spring mellan avdelningarna. Det har dragit ut så pass mycket på tiden att kommunen införde det nya schemat i höst och en del andra förändringar redan innan avtalet är färdigförhandlat. Det har skapat stort missnöje bland vissa i personalen som anser att deras farhågor har besannats.
– Vi har kört det schemat sen efter sommaren någon gång. Det är inte färdigförhandlat och när vi frågar om det är det ingen som vet något. Det är som att vi är stoppade i en soppåse av både facket och arbetsgivaren, säger Ann-Christin Nedlund, undersköterska.
Det här har inneburit att till exempel avdelningarna Loftet och Lärkan på Ugglan har blivit "bas ett" och personalen måste lägga tid på båda avdelningarna.
– Det är inte kul, alla vi pratar med är irriterade. Alla vill vara på sin avdelning i första hand. Först var det bara tal om att vi skulle täcka upp när det var teamträffar, men de har frångått det där, säger Ann-Christin Nedlund.
Scheman läggs över sex veckor istället för tolv, och flera dagar läggs på andra avdelningar.
– Vi går över till Lärkan och Lärkan går över till oss. Det blir jätteoroligt. De känner inte igen oss som kommer dit, säger Nedlund.
Hon är en av de som inte kommer att vara kvar i Älvsbyn.
– Jag trodde jag skulle stanna i Älvsbyn till pensionen, men jag kommer tyvärr att flytta och börja i Piteå till sommaren. De går tillbaka till fasta scheman där för att man märkte att det blir för mycket tjafs, säger Ann-Christin Nedlund.
Tiden rinner ut även för facket. De säger att nästa förhandling kommer att bli den sista. Kommer man inte överens så blir det inget lokalt avtal. Framför allt är det plus- och minustid i undersköterskornas flexibla scheman som man inte viker sig om.
– Det är solklart att arbetsgivaren vill använda våra medlemmar för att slippa vikarier och lönekostnader. De tjänar på det och personalen tjänar ingenting. De får inte ens sina önskescheman som det pratades om i början, säger Gudrun Dickman, Kommunal.
På tisdag hoppas man få till en sista förhandling. Sen går man tillbaka till allmänna bestämmelser istället för lokalt avtal om man inte är överens. Då blir det fasta scheman med övertid och allt vad det innebär.
Kan man säga att det blir ett ultimatum?
– Ja så blir det ju. Vi har haft flera träffar med arbetsgivaren men inte kommit någon vart, säger Gudrun Dickman.