När Maria Karlsson tog över driften av Älvsbyns anrika konditori hösten 2007 var kunderna sedan många år tillbaka inställda på paltservering tisdagar och torsdagar.
– Så jag fortsatte i samma spår, fast med mitt eget privata paltrecept. Affärsidén är att folk ska kunna köpa hem nykokad palt och äta hemma i lugn och ro eller kanske till lunch på jobbet, men många väljer också att slå sig ner och äta i vår servering, säger hon.
Klockan fem varje tisdags- och torsdagsmorgon kör Maria Karlsson och Eva Norén igång dagens tillverkning. Till den vita varianten går det åt cirka 30 kilo potatis och ungefär lika mycket mjöl samt drygt 20 kilo fläsk.
– Till den vita palten använder jag rimmat fläsk. Till blodpalten har jag färskt kryddat fläsk. Tjugo minuter i elva börjar vi försäljningen. Eftersom mycket är förbeställt brukar det bli kö direkt, säger Maria Karlsson.
Trogen stamkund
Så också igår. Stamkunden Stig Lidman återfinns som vanligt i kön.
– Centrumpalten har alltid varit bra, säger den pensionerade Älvsbybon och avslöjar att han faktiskt fungerade lite som underleverantör till konditoriet då han jobbade på SSAB i Luleå:
– Jag tog upp beställningar från jobbarkompisarna och hämtade som mest ut 150 paltar, som jag fraktade i hinkar med spad och allt. Blodpalten gillade inte Luleborna så mycket. De är inte lika hårda och tuffa som vi.
Själv brukar Stig Lidman klämma i sig tre paltar som mest.
– Då kan man få lite paltschwimen, men det är det värt. Det är ju så gudomligt gott! säger han och ser sig omkring i trängseln.
– Det finns nog inget folk i Norrbotten som är så stora paltätare som vi i Älvsbyn. Vi får aldrig nog!