Kommunstyrelsen kunde inte ta något beslut utan återremitterade utredningen för ytterligare beredning med aktuella siffror från 2018. Utredningen svarade ändå på en del frågeställningar. Till exempel på Centerpartiets förslag att restaurangen kanske kan drivas av en extern entreprenör i framtiden.
– Svaret är att det inte är möjligt. Så länge vi producerar mat till äldreomsorgen där så finns det inget kök för en entreprenör att tillreda mat till restaurangen, säger Magnus Nordström, kommunchef.
Köket i Fluxen ska även i fortsättningen laga maten till äldreomsorgen. Utredningen konstaterar att Fluxenköket inte har några ytor för ytterligare verksamhet för produktion eller förvaring i det befintliga köket. Köket får inte användas som genomgång till restaurangen och det finns inga diskmöjligheter i delen som hör till Fluxenrestaurangen. En entreprenör skulle endast ha tillgång till serveringslinjen, kassan och matsalen.
Nu har man tre alternativ som ska utredas vidare. Det första är att hålla restaurangen öppen 365 dagar om året precis som det är i dag. Det andra är att hålla restaurangen öppen fem dagar i veckan och stänga bara under helgerna. Det tredje är en avveckling av restaurangen.
Kommunens ekonomichef Ulla Lundberg konstaterar att den största skillnaden mellan förslagen är kostnaderna för lokalen. Därför blir det nästan ”allt eller inget” när man sen ska välja.
– Restaurangen ska täcka sina egna kostnader, och det gör den inte i dag. När vi räknar på vad den kostar, alltså bara utgifterna (utan intäkter), så kostar den ungefär tre miljoner kronor att driva varje år, säger Ulla Lundberg.
Om man drar ner till bara veckodagar då?
– Då blir det ungefär 100 000 kronor mindre i personalkostnader. Så stänger vi den helt sparar vi tre miljoner, stänger vi bara på helger så har vi kvar kostnader på 2,9 miljoner, säger Ulla Lundberg.
Man ska även utreda möjligheten för de boende på Fluxen att äta gemensamt med dagverksamheten utan personalstöd. Det kräver i vanliga fall en biståndsbedömning att äta med dagverksamheten förutom en dag i veckan när de har öppen träffpunkt. I dagsläget kan dagverksamheten ta emot fyra extra gäster per dag och antalet gäster från Fluxenhuset som äter i restaurangen uppskattas till cirka sju om dagen.
– Så det är något som vi måste titta på. Att de boende på Fluxen kan äta tillsammans med dem på något vis, säger Magnus Nordström.