Inga munskydd eller visir på Coop i Norrbotten

Nästan en procent av Älvsbyns kommuns befolkning blev smittade av covid-19 förra veckan. Samtidigt förbjuds Coops personal att bära viss utrustning.

Mats Olausson tolkar Folkhälsomyndighetens riktlinjer på sådant sätt att man direkt avråder från att bära skyddsutrustning och get därför inte någon generell tillåtelse att göra det i Coops butiker.

Mats Olausson tolkar Folkhälsomyndighetens riktlinjer på sådant sätt att man direkt avråder från att bära skyddsutrustning och get därför inte någon generell tillåtelse att göra det i Coops butiker.

Foto: Jonny Vikström

Älvsbyn2020-11-25 20:00

Riktlinjerna som har gått ut till butikerna är att på Coop bär personalen varken munskydd eller visir.

– Det beslutet ligger helt på Coop Norrbotten. Det är inget jag kan kommentera, säger Barbro Nilsson, butikschef i Älvsbyn.

Coop Norrbotten säger att de stödjer sitt beslut på Folkhälsomyndighetens och branschens riktlinjer.

– Det hjälper inte och inger en falsk trygghet. Svensk dagligvaruhandel har också beslutat att det inte ska vara munskydd eller visir i butikerna. Då följer vi det, säger Mats Olausson, personalchef på Coop Norrbotten.

I Svensk dagligvaruhandels gemensamma rutiner för hanteringen av covid-19, som går att läsa på deras hemsida, finns inte en enda rad om varken munskydd eller visir. Däremot finns intern kommunikation från Svensk dagligvaruhandel med frågor och svar om hur man hanterar situationen ifall enskilda butiker inför användning av visir och munskydd.

Då anser man att det ska ha föregåtts av en riskbedömning som talar för att det finns ett behov. Kommunikationen nämner också att även om Kungliga vetenskapsakademin och andra aktörer med vetenskaplig grund förespråkar munskydd (exempelvis WHO) så kan branschen inte anpassa sig till olika aktörers utspel. De ska följa den av regeringen utsedda myndigheten.

Mats Olausson öppnar för enskilda bedömningar där det kan bli aktuellt med munskydd eller visir för vissa. Beroende på om det är en riskgrupp eller var i butiken man arbetar.

Varför hjälper skydden bara i vissa fall då?

– Om vi ser att här är det svårt att hålla avstånd och att det inte gör någon skada så kan de få ha det. Men vad säger kunder om alla får välja fritt? Det är ändå tveksamt om det hjälper, och det kanske bara hjälper åt ett håll, säger Olausson.

Är inte det bra om det hjälper åt ett håll?

– Du ställer saker mot varandra. Om det varit enkelt hade vi haft supertydliga rekommendationer och beslut. Vi följer hela kedjan av beslut från Folkhälsomyndigheten till Coop centralt. Då blir ingenting konstigt, säger Olausson.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte generellt användande av munskydd. Det har däremot aldrig varit frågan om något förbud mot munskydd, vilket också statsepidemiolog Anders Tegnell klargjorde tidigare i veckan.

– Allt blir ju en tolkning av ord. Jag menar inte att det är enkelt, men vi försöker verkligen göra det så bra som möjligt i denna fråga, säger Mats Olausson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!