Inga formella hinder för öppna ks-möten

Vänsterpartiets motion om att öppna kommunstyrelsens möten för allmänheten kan bli verklighet i Älvsbyns kommun. Förutsättningen är att kommunfullmäktige säger ja och att det genomförs i överensstämmelse med kommunallagens regler.

ÄLVSBYN2008-09-30 06:00
Älvsbyns kommuns politiska organisation bygger på samma modell som landstinget införde för några år sedan då landstingsstyrelsen tog över budgetansvaret från sjukvårdsdirektionerna. I samband med det införde landstinget öppna sammanträden i landstingsstyrelsen.
I våras berättade PT att vänsterpartiets gruppledare i Älvsbyns kommun Birger Seger föreslagit kommunfullmäktige att följa landstingets exempel och besluta att kommunstyrelsens sammanträden också ska vara öppna för allmänheten.
Låg besöksfrekvens
Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande av kommunchef Magnus Nordström angående v-motionen.
Han konstaterar inledningsvis att det enligt kommunallagen är möjligt att ha offentliga sammanträden, om nämnden så beslutat och har fullmäktiges medgivande.
Inte allt offentligt
Enligt Magnus Nordström visar dock erfarenheter från andra kommuner som infört öppna styrelsesammanträden att besöksfrekvensen varit låg. Det är bara när någon särskilt aktuell eller kontroversiell fråga behandlats som åhörarantalet ökat.
Med hänvisning till kommunallagen påpekar Magnus Nordström att vissa ärenden alltid måste hållas inom stängda dörrar: Frågor som handlar om myndighetsutövning, och frågor där det förekommer uppgifter som omfattas av sekretesslagen.
"Om fullmäktige medger offentlighet är det nämnden som avgör om offentliga sammanträden ska förekomma och, om så är fallet, vilka ärenden som kan handläggas vid ett offentligt sammanträde", skriver kommunchefen i sitt yttrande.
Praktiska frågor
För att åhörarna inte ska behöva lämna sammanträdesrummet flera gånger föreslås alla icke-offentliga ärenden placeras antingen i början eller i slutet av mötet.
"Det bör framgå av föredragningslistan vilka ärenden som avses behandlas inom stängda dörrar", klargör kommunchefen och nämner slutligen några praktiska frågor som måste lösas ifall v-motionen går igenom: Sammanträdena måste hållas i en möteslokal där åhörarna får plats och kan sitta avskilt från beslutsfattarna. Likaså bör tidpunkten för mötena anpassas så att det underlättar för medborgarna att komma och lyssna.
Motionen ska behandlas i ks den 6 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om