Efter sjuksköterskeexamen har det därför blivit otaliga kurser om utmattning, vad det är, vad det beror på, hur man förebygger det och med vilka verktyg man bäst gör det. Hon är nu legitimerad återhämtningsterapeut och driver eget företag inom det samtidigt som hon jobbar deltid som nattsköterska i Älvsbyn.
Efter sin examen fick hon själv erfara hur lätt det kan vara att gå in i väggen. Hon var jätteambitiös, jätteengagerad, gjorde alldeles för mycket och märkte att hon inte mådde bra. Hon slutade sova och blev väldigt orolig.
– Jag kände att gud, någonting är fel. Men så kom jag ihåg rapporten jag skrev och de olika symptomen och förstod att även jag som läst på är kandidat till att bli utmattad. Jag kunde vidta åtgärder i tid och det räddade mig. Men så har det inte varit för alla mina kollegor. Utmattning har blivit som en folksjukdom. I mina ögon är det en riktig pandemi, säger Indre Spiridonova.
Genom sitt företag "Inre Spirit" föreläser hon och håller kurser både digitalt från sitt kontor på Kyrkostigen i Älvsbyn, eller håller kurser fysiskt. Hon har nyligen börjat samarbeta med ABF och ska nu hålla två kurser i Piteå relaterat till återhämtning. Att förebygga stress och utmattning är det hon tycker är roligast och mest meningsfullt.
– Den första kursen är en kurs i meditation för nybörjare som nästan är full. Den har jag också hållit i Älvsbyn. Den andra är mer direkt relaterad till utmattning, för de som lider av stress, varit utmattade eller kanske är på väg att bli. Det är svårt att nå människor med utmattning. Men jag hoppas den blir livsförändrande för någon då den innehåller fantastiska verktyg, säger Indre Spiridonova.
Män och kvinnor skiljer sig mycket vid utmattning. Kvinnor ska vara mamma, ordförande i nån förening, träna, se bra ut och jobba heltid och tar därför ofta på sig mer än vad som går att hinna med på 24 timmar. Det är mycket på grund av de gamla könsrollerna som gör att kvinnor blir utmattade.
– Män i jämförelse med kvinnor förstår däremot sällan att de är på väg att bli utmattade. De ignorerar symptomen längre tills världen till slut rasar ihop. Kvinnor söker hjälp tidigare än män, så jag tror därför också att statistiken är lite snedvriden, säger Indre Spiridonova.
Det finns mycket skam bakom varför många inte söker hjälp utan istället ignorerar symptomen tills det är försent. När man till slut är totalt utbränd kan de fysiska symptomen vara som en stroke. Det finns en fördom som Spiridonova vill sätta helt stopp för.
– Många tror att det är lata människor som blir utmattade, men jag har aldrig träffat en lat människa som är utmattad. Jag har aldrig träffat en utmattad människa som inte brinner för sitt jobb. Tvärtom är det de som är väldigt engagerade, de som kan mycket och de som vill mycket, säger Indre Spiridonova.
Hon hoppas att stigman försvinner och att fler vågar söka hjälp i tid.
– När vi har ont i tänderna går vi till tandläkaren. Har vi ont i magen går en specialist. Men när det handlar om psyket ska vi vänta, vi förväntar oss att vi klarar det själva. Och det är inte omöjligt, men det tar så himla mycket längre tid att bli bra mot för att få hjälp. Vi terapeuter besitter många helt fantastiska verktyg, säger Indre Spiridonova.