Idrottseleverna vill ha tillbaka det fjärde året

En av de saker som ändrades för Nationella idrottsutbildningens elever i år var att man tog bort möjligheten till ett fjärde år. Det hoppas eleverna nu få tillbaka.

Alla NIU-utbildningens förstaårselever står enade bakom att de vill ha ett fjärde år. I sitt medborgarförslag presenterar de flera undersökningar och statistik till stöd för sin sak.

Alla NIU-utbildningens förstaårselever står enade bakom att de vill ha ett fjärde år. I sitt medborgarförslag presenterar de flera undersökningar och statistik till stöd för sin sak.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-06-01 18:00

Det vanliga förfarandet är att ha ett extra år för elever som går NIU-utbildningar. Det finns på alla gymnasium som erbjuder utbildning inom längdskidor, förutom i Älvsbyn. Om det är fyra år kan eleverna lägga ner energi både på den idrott de valt och det program som de utbildas inom. Nu har några elever på NIU-utbildningen i Älvsbyn bestämt sig för att driva frågan genom ett medborgarförslag.

– Jag påverkas ju ganska mycket av det inte går att välja ett fjärde år eftersom att jag har ganska höga ambitioner både när det kommer till träningen och till skolarbetet. Möjligheten till ett fjärde år skulle göra det mycket bättre då man får mer tid till båda, säger Klara Kivijärvi, från Luleå.

I år är det en lite mindre kull elever som går första året, de är elva stycken och alla har skrivit på medborgarförslaget.

– Det blir mindre tid att öka träningen och för att återhämta sig, vilket gör det stressigare att hinna med allt skolarbete samtidigt. Därför har vi bestämt oss för att driva det här. Jag vet flera som valde bort att gå i Älvsbyn just för att de tog bort det fjärde året, säger Lisa Larsson, från Älvsbyn.

Anledningen till förändringen är rent ekonomisk. Gymnasieskolan fick ett sparkrav på sig och var tvungen att minska kostnaderna för att få en budget i balans. Då var det fjärde året på NIU en av de saker som strök med.

– De flesta elever som går NIU kommer utifrån och då får vi betalt för "interkommunala kostnader". Saken är den att det fjärde året får vi inget betalt för. Älvsbyn betalar inte heller för "våra" elevers fjärde år i andra kommuner. Så det är främst kopplat till en ekonomisk del, säger Jan-Erik Backman.

Vad kostar det fjärde året?

– Jag har inget specifikt framför mig. Men säg att en gymnasieelev kostar 130-140 000 kronor och en NIU-elev är lite dyrare eftersom att det finns några kostnadsdrivande moment. Det blir snabb ganska mycket pengar med tanke på att årets ettor är elva stycken men vanligtvis har man legat på mellan 15 och 18 stycken per årskull.

Att återinföra ett fjärde år för eleverna som nu går första året ska inte vara något problem om bara pengar och politisk vilja finns.

– Beslutet om ett fjärde år tar man andra året, men det skulle även gå att göra så sent som tredje året, så det är inte alls försent om man beslutar att återinföra det, säger Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!