Videon är inte längre tillgänglig
Den 30 april begick Adolf Hitler självmord i sin bunker, och två dagar senare kapitulerade de tyska styrkorna i Berlin. Den 8 maj skulle alla stridsoperationer upphöra klockan 23.01. Det blev också den officiella fredsdagen – men det sena klockslaget gör att vissa länder, bland annat Ryssland, firar fredsdagen den 9 maj.
Tore och Cristina Öberg firar dagen med att släppa deras bok – Landsfiskalen – som handlar om Jokkmokksbördige landsfiskalen Erland Ström.
Ström tilldelades medaljer av både Norge och Finland för sina insatser under kriget.
Länet under kriget
– Boken handlar mycket om vad som hände i Norrbotten under kriget. Det var väldigt mycket flyktingar från Norge, som flydde över fjällen undan tyskarna. Och i den här boken berättar vi mycket om den här organisationen som Erland Ström byggde upp för att klara det här, säger Tore Öberg.
Han är född och uppvuxen vid Storforsens utmynning och lämnade Vidsel som 20-åring. När han och hustrun Cristina Öberg pensionerade sig flyttade paret hem till Norrbotten igen.
De senaste fyra åren har de arbetat med sitt bokprojekt.
"Rädda för tyskarna"
25 miljoner soldater stupade i kriget, och ytterligare 30 miljoner civila fick sätta livet till. I ett neutralt Sverige hade Norrbotten en av de större rollerna menar paret Öberg.
– I och med att det krigades både i Norge och i Finland så fanns det ju väldigt mycket beredskapssoldater här som skulle försvara gränser. Norrbotten var liksom centrum i Sverige när det gällde att försvara landet. Det hade en stor påverkan på länet, säger Tore Öberg.
Bland annat använde tyskarna inlandsbanan frekvent.
– Sverige var rädd för tyskarna, man lät dem använda banan för att slippa krig, säger Tore Öberg.
"Betydligt säkrare"
– De åkte från Trondheim till Östersund, och sedan hela vägen längs inlandsbanan och till Narvik. Man valde den svenska järnvägen före sjövägen eftersom det var betydligt säkrare. Det var inte ett fåtal tåg, utan det var väldigt frekvent, säger Cristina Öberg.
Erland Ström arbetade som landsfiskal mellan 1923-1955, och i boken får man även lära känna hans kulturella sida.
– Vi tar upp en hel del platser i Norrbotten också, som man kanske blir sugen att besöka när man läst om dem, säger Tore Öberg.
Paret är nöjd med de dryga 230 sidorna, och avslöjar att många av de 180 bilderna aldrig visats tidigare.
Tillåts flyga lågt
Fredsdagens uppmärksammas på olika sätt runt om i världen. I Tyskland är det ingen dag som firas, varken officiellt eller inofficiellt. I Storbritannien pågår firandet i tre dagar med bland annat två tysta minuter som hålls över hela landet, samt ett hundratal speciellt uppsatta lyktor som tänds i brittiska städer vid solnedgången.
Även om USA fortsatte att strida mot Japan fram till augusti 1945 kommer man att fira dagen vid Lincoln Memorial i Washington. Ett antal världskrigsplan ska flyga 300 meter ovanför monumentet. Det är första gången sedan terrordåden den 11 september 2001 som flygplan tillåts flyga så lågt genom amerikanskt luftrum.
Avancerade vapen
I Ryssland firas Segerdagen, som den kallas, med stridsvagnar och de kärnvapenbärande missilerna på Röda torget – precis som på Sovjettiden. I början av 2000-talet var det ganska nedtonat, men sedan 2008 – samma år som Ryssland besegrade Georgien i ett kort krig – har paraden satt nytt rekord varje år.
När 70-årsminnet firas blir som väntat störst hittills. Ryssland visar upp sina mest avancerade vapen, bland annat den 47 ton tunga långdistansmissilen Topol-M och den nya stridsvagnen T-14 Armata, som rysk press beskriver som ”det mest dödsbringande pansarfordonet i världen”.
Fotnot: Landsfiskal var tidigare en tjänsteman som skötte bland annat polis och åklagarväsendet på landsbygden.