Hur står det till i S-styrda Älvsbyn?

Misstankar om tjänstemannastyre efter en märklig chefstillsättning på IT-avdelningen. Ett oväntat avhopp från kommunpolitiken av fullmäktiges ordförande Lars Hedberg (S). Massiv kritik på PTs webbsida från anonyma tyckare om läget i Älvsbyns kommun. Debattartiklar och insändare om ifrågasatta beslut, bland annat om nedläggning av vuxenutbildningen. Det är några av anledningarna till att PT bestämt sig för att undersöka hur det står till med det politiska klimatet i S-styrda "Norrbottens pärla".

I februari lämnade S-profilen Lars Hedberg kommunpolitiken i Älvsbyn med motiveringen att det inte känns roligt att var med i fullmäktige längre. Enligt en rundringning som PT gjort till Hedbergs partikamrater kommer fler att ställa sina platser till förfogande nästa mandatperiod. De flesta uppger åldersskäl som orsak till att de slutar.

I februari lämnade S-profilen Lars Hedberg kommunpolitiken i Älvsbyn med motiveringen att det inte känns roligt att var med i fullmäktige längre. Enligt en rundringning som PT gjort till Hedbergs partikamrater kommer fler att ställa sina platser till förfogande nästa mandatperiod. De flesta uppger åldersskäl som orsak till att de slutar.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-04-09 06:00

Fler politiker lämnar

Älvsbyfullmäktige 

Lars Hedberg (S) är inte ensam om att ställa sin plats i kommunfullmäktige till förfogande. Av Socialdemokraternas 17 ordinarie ledamöter har en handfull bestämt sig för att sluta nästa mandatperiod. Fler säger sig fundera i samma banor.

Den 2 februari lämnade S-profilen Lars Hedberg in en skriftlig avsägelse till Älvsbyns kommun angående sina politiska uppdrag som ledamot och ordförande i fullmäktige, samt ordförande i Älvsbyns Fastigheter AB.
Efter närmare 30 år som fullmäktigeledamot, varav de senaste 14 åren som ordförande, uppgav han att han tappat intresset för att engagera sig i den här kommunen.
"Det är helt enkelt inte roligt att vara med i fullmäktige längre," konstaterade Lars Hedberg i PT den 23 februari och hänvisade till den nya politiska organisationen som han själv varit med om att införa: "Den skulle öka demokratin och stärka fullmäktiges roll, men det blev inte som jag trodde, snarare tvärtom", sa han.
"Inte meningsfullt"
Enligt en rundringning som PT gjort till Socialdemokraternas ordinarie ledamöter har några redan bestämt sig för att inte ställa upp nästa mandatperiod, i huvudsak av åldersskäl, men det finns också andra orsaker:
- Jag delar Lars Hedbergs uppfattning. Det känns inte längre meningsfullt att engagera sig, säger en av S-ledamöterna.
En synpunkt som Vänsterpartiets gruppledare Birger Seger har full förståelse för.
- Jag hör samma resonemang inom vårt parti. Många vill lägga av med kommunpolitiken. Jag funderar själv på samma sak. Den nuvarande toppstyrningen med tjänstemän i spetsen gör att man tappar inspirationen, säger han.
Fortsatt engagemang
Centerpartiets gruppledare Matilda Wiklund säger sig inte ha märkt av några liknande tendenser i sitt parti. Inte heller Folkpartiet Älvsbyliberalernas gruppledare Ola Lindgren.
- Vid senaste valet var det nästan tvärtom för oss. Vi fick till och med en handfull yngre personer att ställa upp på listan. Om engagemanget finns kvar nästa val återstår att se, säger han.
Alla över en kam
Per-Erik Johansson, Kristdemokraterna, upplever att det blivit svårare att få folk att engagera sig i kommunpolitiken, men är tveksam till att det beror på den nya politiska organisationen.
Enligt Jörgen Afvander, Norrbottens Sjukvårdsparti, tar Älvsbyborna mer avstånd från politiken nu än förut.
- Tyvärr drar de alla partier över en kam. "Det är bara fiffel och båg och en massa svågerpolitik i kommunhuset" är en vanlig kommentar på senare tid, säger han.

FAKTA Mandatfördelningeni Älvsbyfullmäktige
Efter kommunvalet 2006 ser mandatfördelningen i Älvsbyns kommun ut enligt följande:
Socialdemokraterna 17
Centerpartiet 5
Vänsterpartiet 4
Kristdemokraterna 2
Norrbottens Sjukvårdsparti 2
Folkpartiet 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om