Första gången familjen Salihi flydde till Sverige var i november 2002. I närmare två år bodde de i Kiruna, innan de på pappans initiativ återvände frivilligt till Afghanistan hösten 2004. I juli 2007 kom de för andra gången till Sverige som asylsökande, eftersom situationen i hemlandet var den samma som första gången de flydde. Familjen placerades då i Älvsbyn, och drygt ett år senare fick de avslag på sin asylansökan.
– Eftersom pappa drog tillbaka vår ansöka så tror inte Migrationsverket på oss längre, säger Marjam Salihi, som menar att hon och hennes mamma aldrig hade något att säga om pappans beslut.
Försökte fly
Efter att ha fått definitivt avslag på sin asylansökan i Migrationsdomstolen kallades familjen till Migrationsverket i Boden strax före påsk 2010. Motvilligt skrev föräldrarna under att de godkänner att bli hemskickade till Afghanistan. De plågades ständigt av rädslan att snart bli hämtade av polis och deporterade till hemlandet.
– Pappa tänkte ut en plan att vi skulle fly till Kanada och söka asyl där, men mamma och jag ville inte göra det, berättade Marjam för PT för snart tre år sedan.
I stället tog pappan med sig sonen Majsam till Finland för att sedan fly till Kanada själva, men flyktförsöket misslyckades. De åkte fast direkt och skickades hem till Kabul.
Uppfyller kraven
Efter att Marjam och hennes mamma Rita försökt att söka asyl för hela familjen ännu en gång, bestämde de sig för att söka själva i januari i år. Hon berättar om den ständiga rädslan att tvingas återvända till dödshoten i hemlandet.
– Vi har blivit hotade bland annat via Facebook, där vi har fått höra att både jag och mamma ska dö om vi kommer tillbaka till Afghanistan, säger Marjam Salihi.
För två veckor sedan fick de återigen avslag.
– När vi fick beslutet försökte mamma ta livet av sig. Det är inte första gången hon gör det heller.
"En säker död"
Hon berättar även att hon själv brottas med självmordstankar.
– Jag dör hellre i Sverige än att tvingas tillbaka till en säker död i Afghanistan, säger hon, och visar ett intyg från skolans kurator som slår fast att Marjam, enligt henne, uppfyller kraven för särskilt ömmande skäl.
I april förra året gjorde regeringen och Miljöpartiet upp nya riktlinjer för asylsökande barn. Från och med första juli i år säger regelverket att ”särskilt” ömmande omständigheter räcker för att ge både barn och föräldrar uppehållstillstånd. Tidigare krävdes "synnerligen" ömmande omständigheter, och tanken är att fler barn ska få stanna. De som överklagar ett negativt beslut ska dessutom få en mer generös prövning.
"Känner mig svensk"
– Jag tycker att Migrationsverket väljer att tolka lagen negativt. För dem är det bara ett jobb, för oss är det vår framtid, säger Marjam Salihi, som menar att Afghanistan inte är hennes hem längre.
– Jag känner mig svensk, och det är så jag lever. Det är ett helvete för flickor där nere.
Hon fruktar att "hemresan" blir det sista hon och hennes mamma upplever tillsammans.
– Vi är hundra procent säkra på att vi kommer att bli dödade.
De har till den 13 november på sig att överklaga det negativa beslutet. PT har försökt nå Migrationsverkets ansvariga utan resultat.