Hon är en av Norrbottens nya poliser

I måndags välkomnades 45 nya poliser till polisregion Nord och nio av dem till Norrbotten. En av de nyutexaminerade är utflyttade Älvsbybon Moa Forsman, som kommer att jobba i Luleå.

Moa Forsman har alltid drömt om att bli polis.

Moa Forsman har alltid drömt om att bli polis.

Foto: Privat

Älvsbyn2020-11-25 10:52

På grund av coronapandemin blev det inget vanligt examensfirande för de nyutexaminerade poliserna. I stället fick respektive lärosäte fira de nya kollegorna i det lokalpolisområde där de ska tjänstgöra. I måndags jobbade Moa Forsman sitt första pass i Luleå där hon kommer verka framöver. 

undefined
Moa Forsman har alltid drömt om att bli polis.

– Vi firade lite smått på stationen där vi fick blommor. När vi har varit ute och jobbat som aspiranter på praktik har vi burit silverfärgade klaffar som vi nu fick byta ut till guldfärgade, säger Moa Forsman.

Hon berättar att de fick höra på ett tal från Rikspolischefen via länk i stället för en fysisk träff, som de normalt brukar ha. Samt att de sedan fick en massa information och rundvandring på polishuset där hon bara hade varit en gång tidigare.

Polisyrket har varit en barndomsdröm för Moa Forsman och i framtiden har hon siktet inställt på att vidareutbilda sig till hundförare.

undefined
"Det är ett fantastiskt yrke som är till för alla oavsett kön", säger Moa Forsman.

– Jag tycker om polisens arbetssätt och syfte att öka tryggheten i samhället. Som nyutexaminerad polis börjar man med att bli provanställd i yttre tjänst i ett halvår. Efter att man har blivit tillsvidareanställd kan man bland annat söka en tjänst där man blir hundförare, vilket jag har tänkt göra.

undefined
Moa Forsman är en av nio nya poliser i Norrbotten.

Hur har utbildningen varit?

– Utbildningen tycker jag har varit suverän. Den har gett mig en bra grund inför arbetslivet och den har även betytt otroligt mycket för mig som person. 

Moa berättar att utbildningen har hjälpt henne att stärka sin självkänsla.

– Jag har lärt känna mig själv på ett djupare plan, vilket jag tycker har varit det bästa med utbildningen. Jag har vuxit mycket på det personliga planet och börjat tycka om mig själv mer. 

Har du några tankar eller känslor angående att jobba inom ett mansdominerat yrke?

– Ute på arbetsplatserna har jag märkt att det oftast är lite fler män än kvinnor, men jag tycker att fördelningen har blivit bättre än den har varit tidigare. Nu är det allt fler kvinnor som söker sig till polisutbildningen, vilket är jätteroligt, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker inte att polisyrket ska vara kopplat till att det på något sätt skulle vara mer manligt än kvinnligt. Fler kvinnor behövs, så jag hoppas att fler söker till utbildningen. Det är ett fantastiskt yrke som är till för alla oavsett kön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!