Höjt säkerhetstänkande på Nyberga efter olycka

ÅTGÄRDAT. Fasta skyddsbågar istället för öppningsbara grindar i trapphusen. Genomförd kvalitetssäkring i samtliga lokaler ur ett individuellt boendeperspektiv. Det är några av åtgärderna Älvsbyn kommun vidtagit på äldreboendet Nyberga efter det tragiska dödsfallet i våras.

Älvsbyn2007-10-16 00:00
Dödsolyckan inträffade på Nybergas äldreboende den 29 maj i år. Den 89-åriga rullstolsburna kvinnan tog sig ut till ett av trapphusen och vidare fram till en grind, som vid tillfället inte var stängd. Kvinnan störtade med rullstolen nedför trappan. När tillkallad ambulans anlände var hon redan död.

Händelsen polisanmäldes samma dag. Efter att ha tagit del av obduktionsutlåtandet, där det framgår att dödsorsaken var hjärt-kärlsjukdom i samband med olyckshändelsen, la polisen ner förundersökningen.

Utifrån verksamhetsansvarigas egna uppgifter i en Lex Maria-anmälan riktar Socialstyrelsen nu kritik mot vårdgivaren (Älvsbyns kommun) för bristande patientsäkerhet.

Medvetna om bristerna

Socialstyrelsens beslut är daterat den 8 oktober. Kritiken handlar bland annat om citat: "att ansvariga för äldreomsorgen i Älvsbyns kommun inte gjorde tillräckliga riskbedömningar vad gäller patientsäkerheten innan förändringar i personalens ansvarsområden och arbetssätt infördes."

Den 89-åriga kvinnan hade även tidigare varit med om en mindre fallolycka då hon åkte in i en vägg med rullstolen och bröt ett ben. Denna händelse tas också upp av
Socialstyrelsen som menar att det borde gjorts en tydlig vårdplan och fallriskbedömning redan då.

Flera åtgärder

- Vi delar Socialstyrelsens bedömning att det brustit i säkerhetstänkande från vår sida. Därför påbörjade vi också omedelbart efter dödsolyckan flera åtgärder, som vi har genomfört under sommaren och hösten, säger Ann-Louise Öberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska/verksamhetsutvecklare för äldreomsorgen i Älvsbyns kommun.

En synbar åtgärd är att grindarna i trapphusen ersatts med skyddsbågar, som kan ryckas loss vid en eventuell evakuering, men i normalt läge hindrar rullstolsburna eller personer med rollator att passera. Ann-Louise Öberg och områdeschef Monica Isaksson har även gått igenom tänkbara risker i vårdtagarnas lägenheter och allmänutrymmen.

- En kvalitetssäkring ur boendeperspektiv, där vi exempelvis vägt in behovet av att ha rengöringsmedel och andra farliga ämnen inlåsta, förklarar Monica Isaksson.

Skriftliga rutiner har utarbetats av områdeschef för när och i vilka situationer/tidpunkter dörrarna till enheterna ska vara stängda.

- Och vi är precis klara med en handlingsplan för akuta situationer som nu ska inplanteras i verksamheten, säger Monica Isaksson.

Ledningssystem

Det som återstår för att uppfylla Socialstyrelsens krav är att ta fram ett ändamålsenligt ledningssystem, som säkerställer kvalitet och patientsäkerhet i hela hälso- och sjukvårdsverksamheten.

- Självklart ska vi åtgärda även detta. Det är viktigt att vi har rutiner för kvalitetssäkring som är förankrade hela vägen genom organisationen, säger socialchef Birgit Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om