Högtryck för landets pizzabagare

Halat Bamarni, pizzabagare, har ingen tid att dega. Enligt färsk statistik är nyårsdagen den dag på året då svenskarna äter mest pizza. Så även i Älvsbyn.

En av flera prydligt uppradade degbullar har plockats fram ur kylen. När Halat Bamarni sett till att bottnen fått sin karaktäristiska form är det dags att lägga på ingredienserna.

En av flera prydligt uppradade degbullar har plockats fram ur kylen. När Halat Bamarni sett till att bottnen fått sin karaktäristiska form är det dags att lägga på ingredienserna.

Foto: Emma Garpebring

ÄLVSBYN2008-12-29 06:00
Nyårsdagen är framför första maj den ohotat största pizzadagen. Då äter vi mer än dubbelt så mycket pizza som en genomsnittlig söndag, visar en ny rapport från Onlinepizza.se.
Trots att det på en pizzameny ofta finns uppåt 40 olika sorter att välja mellan, komponerar svenskarna gärna sina helt egna pizzor. Enligt rapporten är den populäraste pizzan den egenhändigt komponerade. Av de ordinarie pizzasorterna vinner Kebabpizzan överlägset, följt av klassikern Capricciosa.
PT hälsade på hos Pizzeria Aramo i Älvsbyn för att kolla om statistiken stämmer.
Det sägs att nyårsdagen är den dag då folk äter mest pizza?
- Jajamensan, så är det här också, säger Halat Bamarni, ägare.
Föga överraskande är det en specialkomponerad pizza som faller Älvsbyborna bäst i smaken.
- Den mest sålda pizzan är Svea, med oxfilé, räkor, lök, paprika, champinjoner, tomat och bearnaisesås, säger Halat Bamarni och berättar att Kebabpizzan, liksom i övriga landet, är en av de mest beställda.
Kvinnorna beställer i större utsträckning än männen sallad. Men när de väl köper pizza väljer de flesta Hawaii (skinka och ananas), berättar Halat Bamarni.
- Ungdomarna tar Vesuvio, säger han.
fakta Svenskarnas favoritpizzor
1. Helt egen variant (Olika ingredienser)
2. Kebabpizza (Tomatsås, ost, kebabkött, kebabsåser)
3. Capricciosa (Tomatsås, ost, skinka, svamp)
4. Vesuvio (Tomatsås, ost och skinka)
5. Hawaii (Tomatsås, ost, skinka, ananas)
6. Black & white (Tomatsås, ost, oxfilé, fläskfilé, champinjoner, bearnaisesås)
7. Quattro stagioni (Tomatsås, ost champinjoner, skinka, musslor, räkor, kronärtskocka)
8. Kycklingpizza (Tomatsås, ost, kyckling, ananas, curry)
9. Gyrospizza (Tomatsås, ost, gyroskött, lök, feferoni, vitlökssås)
10. Acapulco (Tomatsås, ost, vitlök och jalapeno. Serveras med allt från oxfilé till räkor)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om