Höga hastigheter förargar föräldrar

Föräldrarna längs väg 664 genom Övrabyn i Älvsbyn har tröttnat på de höga hastigheterna. Nu vill de se farthinder och sänkta hastigheter innan det händer en olycka.
– Det är otroligt att det inte har hänt något än, säger Rickard Granström.

Robert Isaksson, Rickard Granström och Patrik Isaksson är trött på de höga hastigheterna. Edwin Isaksson, Alma Granström och Julia Granström får inte vara nära vägen.

Robert Isaksson, Rickard Granström och Patrik Isaksson är trött på de höga hastigheterna. Edwin Isaksson, Alma Granström och Julia Granström får inte vara nära vägen.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2014-10-02 11:09

Längs Övrabyvägen bor det 21 barn i åldrarna 0 till 14 år, och de flesta av husen står bara ett par meter från vägen. Hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen är det endast ett fåtal som håller, menar Robert Isaksson, Rickard Granström och Patrik Isaksson.

– Jag tycker att det är fruktansvärt respektlöst. Särskilt av dem som man vet har egna barn och som kör alldeles för fort. Man är ju inte direkt osynlig bakom ratten, säger Robert Isaksson.

Flicka under bil

De tror att den fina vägen är en bidragande orsak till de höga hastigheterna, och menar att farthinder är den enda lösningen.

– Det bästa hade ju varit att sätta ut två-tre farthinder så att man helt enkelt inte kan köra fort. Men det enda farthindret Trafikverket har pengar till är väl dåliga vägar, och det problemet har ju verkligen inte vi, säger Patrik Isaksson.

Har det hänt några incidenter?

– Det var en flicka som hamnade under en bil efter att hon klivit ur bussen, men som tur var körde den bilen inte så fort. Sedan går det ju inte ha katt här heller, det är ett ex antal som har blivit påkörda.

Rädda hästar

Föräldrarna tvingas förbjuda sina barn att gå nära vägen, och ska de gå till kompisar får de ta omvägar. Men det är inte bara barnen som är illa ute i närheten av vägen. Älvsby Ryttarförening ligger längs vägen och hästar trafikerar ofta den smala sträckan.

– Man håller ju andan när man ser en bil köra om en livrädd häst med en 40 kilo lätt tjej på ryggen, säger Patrik Isaksson.

Han menar att det är synd att kommunen inte ansvarar för sträckan.

– Det är lönlöst att prata med Trafikverket, jag har kontaktat dem för länge sedan men det händer inget.

"Avsmalningar"

Trafikverkets planerare Urban Vesterberg har inte fått några indikationer på att vägen är ett problem under sina två år som ansvarig.

Vad krävs för att ni ska bygga farthinder?

– Det beror på hur mycket trafik det är. Vi gör i regel så kallade chickaner, alltså avsmalningar, om det finns ett behov. Om det är tätbebyggda områden undviker vi fartguppen, för det blir en del störningar för de som bor nära. Man måste kolla på vad det är för trafik också, säger han.

Hur stort projekt är det?

– Det rör sig om ett par hundratusen, om det är ett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!