I lördagens PT berättade Yvonne Sterner om sin smärtsamma väntan på hjälp när höftkulan hamnade i ljumsken. Då det inte fanns någon ambulans tillgänglig kom i stället en ensam taxichaufför (oklart vilket bolag) och hämtade henne. Han fick till slut be en granne hjälpa honom att få in båren i sjuktaxin.
Tre dagar tidigare hamnade en cancersjuk 74-åring i samma situation. Då vägrade Älvsby taxi-chauffören dessutom att ta emot någon hjälp och inväntade i stället en kollega.
– Först väntade vi en timme på sjuktaxin, sedan fick vi vänta en halvtimme till på hans kollega. Trots att vi var två stora karlar där som erbjöd vår hjälp så fick vi inte bära båren, då skulle inte försäkringen gälla, säger en bekant till patienten.
Under samtalet med SOS-alarm framgick i vilket tillstånd patienten var, samt att patienten bodde på andra våningen.
– Nu förvärrades inte läget av att vi fick vänta lite, men att det behövdes en bår var uppenbart. Att det då kommer en chaufför är mycket märkligt.
Enligt SOS-alarm används inte vårdtaxi när ambulansen inte är tillgänglig.
– Det tar ju inte slut ambulanser, men det kan vara olika lång utkörningstid. Är den i Älvsbyn borta så det närmast lediga som gäller. Det blir inte per automatik sjuktaxi, men det kan vara så att man i samråd med den hjälpsökande kommer fram till att det skulle vara det snabbaste alternativet, säger Daniel Lundin, platschef på SOS-alarm i Luleå.
Att chauffören behöver bärhjälp är något som kommuniceras.
– Måste patienten ligga ner så har vi som beställningsrutin att vi begär lyfthjälp. Sedan är det Länstrafiken som ansvarar för vårdtaxitransporterna i länet.
Är det Länstrafikens fel om chauffören kommer ensam?
– Är det så att vi har sagt i beställningen att det behövs två stycken och chauffören kommer själv så får länstrafiken svara för det. De ringer ut taxibolaget, och vilken information de har fått kan bara Länstrafiken stå för, säger Daniel Lundin.
Länstrafiken upplever inte problemet som vanligt – trots att PT har två exempel under samma vecka.
– Det är klart att det händer att de som bokar resan inte kommer ihåg att ta med alla uppgifter som behövs, men det är undantag och inte vanligt, säger Maria Isaksson.
Beställningarna går i väg via datorn. Nattetid kan informationen föras vidare muntligt.
– När vi tar emot beställningen så har vi ett frågebatteri där man utreder vad som krävs för resan. Den information vi har fått när resan beställdes, den går vidare till taxi, säger Maria Isaksson.
Är det taxibolagets fel om chauffören kommer ensam?
– Ja, då har man missat något där.
David Lindström, vd för Älvsby taxi, menar att det inte alltid framgår att det behövs bärhjälp i beställningen.
– Nej, men ofta. Det är däremot en sådan sak som lätt kan bli fel. Det är ju en budgeterad upphandling som allt annat, och allt runt det där kostar ju samhället pengar och det ska sparas i mångt och mycket.
Beroende på vilken dag det är och vilken tid på dygnet det gäller är det osäkert om det går att skicka bärhjälp.
– Jag vet inte hur det är på andra taxibolag, men det kan ju vara upphandlat att det är en bil som kör på kvällen eller någon sånt. Då kan det många gånger vara problematiskt att ha två personer eftersom det är upphandlat så att man bara har en resurs tillgänglig, säger David Lindström.