Historielektion mitt ute i skogen

36 procent av landets avverkningar uppfyller inte lagkraven. Miljöchefen på Sveaskog påpekar att bedömningssystemet är under översyn.- Om det blir fel på ett ställe när man avverkar 30 hektar så räknas alla 30 hektar som felaktigt avverkade. Det bidrar starkt till höga procenttal, säger Olof Johansson.

Den döda tallen lämnades en gång i tiden för att den var rutten. Den är viktig för många insekter och växter men är ett sällsynt inslag i skogar som planterades förr, berättar Sveaskogs miljöchef Olof Johansson.

Den döda tallen lämnades en gång i tiden för att den var rutten. Den är viktig för många insekter och växter men är ett sällsynt inslag i skogar som planterades förr, berättar Sveaskogs miljöchef Olof Johansson.

Foto: Josefin Strang

ÄLVSBYN2012-06-28 06:00

Olof Johansson upplever generellt att den kritik som skogsbruket ofta får handlar om åtgärder som gjordes årtionden tillbaka.

- Om vi tittar här så ser vi att allt är likformigt. Den här skogen har avverkats på 1950-talet, säger han och pekar ut i den prydliga tallskogen.

50 personer från 18 länder finns på plats i skogarna mellan Älvsbyn och Jokkmokk. De är halvvägs i en stor skogskonferens och fördjupar sig nu i skogshistoria.

- När vi avverkar i dag lämnar vi små biotoper. Ändringar tar tid, men om ett tiotal år kommer det ge ett helt annat intryck när det finns äldre träd i skogen, säger Olof Johansson.

Intressekrock
Under skogskonferensen har ämnen som biologisk mångfald, klimat och biobränsle diskuterats. Den norrländska skogen är onekligen blickfånget, i våras publicerade Dagens Nyheter en uppmärksammad reportageserie om skogen i norr. En turistföretagare tilldelade Sveaskog en känga efter att ha gjort omfattande kalhyggen i vildmarken.

- Det finns många anspråk på skogen, bland annat ekonomi, turism och skogsbiologisk mångfald. När olika intressen möter varandra blir det ibland krockar vilket ställer krav på dialog och lyhördhet, säger Olof Johansson.

FAKTA Sveaskog och European State Forest Conference

Statliga Sveaskog är landets största skogsägare. Företaget äger framför allt mark i Norrbotten, just nu 1.3 miljoner hektar. Bolaget omsätter cirka sju miljarder kronor per år.

European State Forest Conference är årlig sammankomst med representanter från europeiska skogsföretag. De deltagande länderna äger en tredjedel av Europas skogar. Sverige och Storforsen är värdar för första gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om