Kommunen vill utbilda bort bristyrken och konsulter

Konsultkostnaderna är ett svart hål i kommunens budget. Nu hoppas Älvsbyn kunna lappa delar av hålet genom att helt enkelt betala för utbildningar åt anställda som är villiga att gå dem.

Just socialtjänsten dras med höga kostnader för konsulter. Därför har man använt socionomkonsulterna som räkneexempel. Det visar att sex konsulter står för 9,3 miljoner kronor och att om kommunen hade haft anställda istället hade det kostat ungefär hälften så mycket. (Arkivbild)

Just socialtjänsten dras med höga kostnader för konsulter. Därför har man använt socionomkonsulterna som räkneexempel. Det visar att sex konsulter står för 9,3 miljoner kronor och att om kommunen hade haft anställda istället hade det kostat ungefär hälften så mycket. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2025-01-10 03:00

Kommunen har antagit en ny riktlinje efter att man tittat igenom kostnaderna och kommit fram till att det är en stor vinst för kommunen att betala för CSN under en tre år lång utbildning även ifall den som väljer att studera bara jobbar kvar ett år på kommunen efter studierna.

9,3 miljoner kronor beräknas sex socionomkonsulter ha kostat kommunen under 2024. Hade de istället varit vanliga anställda hade de kostat 4,5 miljoner kronor. Mindre än hälften.

– Det är var vi räknade på för helåret 2024. Sen kan jag inte svara på om det i slutändan gick loss på det efter att året var slut, säger Jenny Sundén, HR-chef.

Den nya riktlinjen innebär att kommunen kan erbjuda de anställda ersättning motsvarande vad de normalt hade kunnat låna från CSN. Exakt vilka bristyrken det kommer att erbjudas för har man inte slagit fast ännu.

– Vi har inte tagit ställning för vilka det gäller 2025. Men socionom har varit brist väldigt länge så det är antagligen ett av dem, säger Jenny Sundén.

undefined
"Det blir ett bra verktyg, men enskilt kommer det inte att räcka för att få bort alla konsultkostnader", säger Robert Cortinovis, socialchef. (Arkivbild)

Socionomkonsulter är också det som man räknat på i beslutsunderlaget. Här räknar man med att kostnaden för att betala studielånsnivå till en medarbetare i tre års tid och sedan ha dem anställda som socionom i ett enda år, ger en besparing på en halv miljon kronor. Om den som utbildat sig stannar som anställd i kommunen i två år innebär det att kommunen gjort en besparing på 1,2 miljoner kronor.

Det erbjudande som ges kommer att innebära en förväntan att de som utbildat sig stannar kvar som anställd i kommunen under en viss tid. Lämnar man kommunen i förtid kan konsekvensen bli att man måste återbetala upp till hälften av bidraget.

På socialtjänsten är man positiv och hoppas att det blir en pusselbit för att jobba bort konsultkostnaderna.

– Det blir ett bra verktyg, men enskilt kommer det inte att räcka för att få bort alla konsultkostnader. Det är en bra signal att ge möjlighet till vår egen personal. Det är ett viktigt beslut taget av politiken. Sedan kommer det ta tid innan vi märker av effekterna, säger Robert Cortinovis, socialchef.

Vilka bristyrken som kommunen behöver och vilka som ska erbjudas förmånen att utbilda sig kommer att beslutas över tid.

– Just nu inom mitt område är det ju nu bland annat arbetsterapeut och de legitimerade yrkena. Sedan vet man inte framöver utan allt förändras ju. Undersköterska är inte ett bristyrke just nu, men det kan bli. Det är bra att man möjliggör studier för personalen, säger Cortinovis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!