Het minutstrid mellan solariet och kommunen

För långa soltider gör att Sun Tan i Älvsbyn riskerar vite om de inte begränsar sina bäddar till max 15 minuter. Nu hoppas verksamhetsansvarige Nils Nilsson att kammarrätten ska ändra på beslutet.– Det är en sorts diskriminering anser vi, säger han.

Sun tan erbjuder sina kunder 21 minuters soltid. Myndighetsnämnden i Älvsbyn vill begränsa det till 15 minuter – vilket är vad lagen tillåter för obemannade solarium.

Sun tan erbjuder sina kunder 21 minuters soltid. Myndighetsnämnden i Älvsbyn vill begränsa det till 15 minuter – vilket är vad lagen tillåter för obemannade solarium.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2014-11-20 11:57

För drygt ett år sedan beslutade myndighetsnämnden i Älvsbyn att Sun tan skulle ordna tre punkter för att få fortsätta med solarieverksamheten. Två av punkterna rörde informations- och varningstexter, och åtgärdades direkt. Den tredje punkten gäller längsta möjliga soltid. Strålskyddslagen säger att obemannade solarier endast får erbjuda upp till 15 minuter, något som bolaget iShare – som äger Sun Tan i Älvsbyn – valde att överklaga. För tre veckor sedan avslog förvaltningsrätten överklagan.

– Min uppfattning är att förvaltningsrätten brukar ta myndigheternas sida, så vi tänker överklaga till kammarrätten. Där brukar det vara föränderligt, säger iShare-ägaren Nils Nilsson.

"Diskriminering"

Han menar att bolaget känner sig diskriminerade.

– Om jag har ett likadant solarium på en bemannad studio så ska inte det här gälla. Om det hade varit något rim och reson i att det är skadligt för hälsan så borde det vara 15 minuter för både bemannade och obemannade solarier. Det är därför vi överklagar. Skulle jag ha personal där skulle det ju tillåtas helt plötsligt, säger Nils Nilsson.

Miljö- och byggchef Ingrid Karlsson har inte tagit del av domen, men säger att kommunen kommer att göra en uppföljning snarast.

"Bra att de fick fel"

– Vi kommer ju att göra en uppföljning, men jag har inte tagit del av domen än. Ärendet har legat så länge att jag nästan glömt bort det. Men nu när domen har kommit så är det något vi kommer att prioritera.

Vad säger du om beslutet?

– Det är ju bra att de fick fel, då kanske färre får hudcancer. Det är ju det som är vitsen med regelförändringen. Folk får ju faktiskt cancer av det.

Om iShare inte åtgärdar soltiden tvingas kommunen vidta åtgärder.

– Det kanske blir ett vitesföreläggande om de inte vill göra som de ska. De får lov att anpassa sig efter lagstiftningen och regelverket, säger Ingrid Karlsson.

"Få lös lite kapital"

Nils Nilsson menar dock att åtgärden inte är svår att ordna om kammarrätten väljer samma linje som förvaltningsrätten.

– Nej, det är mer en principsak. Vissa hudtyper behöver ju mer soltid för att få uppnå samma effekt också.

Verksamheten är till salu, har det med domen att göra?

– Nej, iShares huvudsakliga verksamhet är webbutveckling och försäljningen beror på att jag vill få lös lite kapital till det. Jag hade tankar på att sälja redan innan det skulle bli en 15-minutersregel. Ska jag vara ärlig så tror jag inte att en begränsad soltid skulle märkas så mycket ekonomiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!