Helena - första kvinnan på posten

Om Socialdemokraterna i Älvsbyn får som de vill blir Helena Öhlund, 49 år, Hällan, kommunens första kvinnliga kommunalråd. Det står klart efter onsdagens nomineringsmöte där S-medlemmarna enades om att föreslå henne som ny ordförande i kommunstyrelsen efter Bill Nilsson.

Socialdemokraternas eldsjäl Helena Öhlund ställer upp på att bli kommunstyrelsens nya ordförande och därmed också Älvsbyns första kvinnliga kommunalråd. Med viss vånda, men det ska bli spännande också, säger hon.

Socialdemokraternas eldsjäl Helena Öhlund ställer upp på att bli kommunstyrelsens nya ordförande och därmed också Älvsbyns första kvinnliga kommunalråd. Med viss vånda, men det ska bli spännande också, säger hon.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-11-19 06:44

Videon är inte längre tillgänglig

Som PT nyligen avslöjat var valberedningens utgångsläge inför Socialdemokraternas nomineringar till styrelser och nämnder att sex av nuvarande åtta ordinarie ks-ledamöter ställt sina platser till förfogande. Kvar fanns bara kommunalråd Bill Nilsson, 60 år, Vistträsk, och socialnämndens ordförande Helena Öhlund.
Att den sistnämnda valt att fortsätta i kommunstyrelsen förklarade hon i PT den 16 november med att hon överraskats av framgången med personkryssen i kommunvalet, där hon fick 197 kryss och Bill Nilsson 176. "Ett sådant väljarförtroende måste man förvalta på bästa sätt", sa hon.
Skolas in två år
Det tänker Helena Öhlund göra genom att axla uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i enlighet med valberedningens förslag.
- Men partiet vill ge henne tid att sätta sig in i arbetet, så vi har enats om att Bill Nilsson ska sitta kvar som ks-ordförande i två år. Helena blir vice ordförande tills han avgår i mitten av mandatperioden, förklarar valberedningens ordförande Bo Johansson.
De övriga fyra ordinarie S-platserna i kommunstyrelsen ska enligt valberedningens förslag intas av Stefan Hortlund, 52 år, Korsträsk, Jenny Dahlberg, 40 år, Älvsbyn, Inger Grankvist, 40 år, Vidsel, och Tomas Egmark, 47 år, Högheden. Personliga ersättare blir Sture Nordin, 70 år, Vidsel, Agneta Burman, 59 år, Petbergsliden, Ulrik Bylander, 41 år, Älvsbyn, Maria Tjernberg, 32 år, Älvsbyn, Gerry Nilsson, 32 år, Vistträsk, och Camilla Wallin, 41 år, Älvsbyn.
"Jättebra kraft"
Det är med både förväntan och bävan Helena Öhlund accepterat valberedningens förfrågan om att ta över den högsta politikerposten.
- Vad gör man inte för partiet? skrattar hon och påminner samtidigt om att valprocessen inte är avslutad förrän kommunfullmäktige sagt sitt den 13 december.
- Det känns bra att Bill stannar kvar några år och slutför en del av de viktiga politiska besluten som han varit med om att driva fram inom näringslivsområdet, till exempel godsterminalen, säger det blivande kommunalrådet och tillägger:
- Bill är en jättebra kraft inom den sektorn. Själv är jag mest insatt i kärnverksamheterna skola och äldreomsorg. Den biten kan jag på mina fem fingrar.
Brinner för S
Konstigt vore det annars. Helena Öhlund, som är fritidspedagog till professionen, blev ordinarie S-ledamot i socialnämnden redan 1988.
- Men den gången hoppade jag av efter två år eftersom jag jobbade inom förskolan och skolverksamheten ingick i socialnämndens område, berättar hon.
Sedan dess har hon gjort en rejäl comeback och företrätt Socialdemokraterna med mer än ett uppdrag i kommunpolitiken.
- Jag brinner för socialdemokratins ideologi. Det är därför jag vill fortsätta jobba politiskt,
säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om